Terug

Paradiesvogel-Blume (Strelitzia)

Een exotische plant, die erg makkelijk en onderhoudsvrij is. In Zuid-Afrika en op de Canarische eilanden ziet men ze als metershoge bijna boomachtige planten, die er in het bijzonder in de bloeitijd spectaculair uitzien. Ook bij ons kunnen de planten tot wel 2 meter hoog worden. De grote bladeren doen denken aan het blad van de bananenplant (waaraan de plant ook verwant is). In het voorjaar en de zomer heeft de plant prachtige opvallende bloemen, die elk 4 weken en soms nog langer mooi blijven. Ook zeer geschikt als snijbloem. Houden lang in de vaas!

 

Standplaats

Tussen half mei en eind september kann de plant goed buiten staan op een zonnig en luchtig plekje. Indien de plant in de winter koel staat (bij zo’n 10-15° C), verschijnen de bloemen al aan het eind van de winter. De plant kan ook in een niet te warme huiskamer overwinteren, dan wel op een licht plekje. Ook al houden Strelitzia’s van de volle zon, toch na de winter weer even langzaam aan de zon laten wennen.

 

Verzorging

Bij het verpotten moet u voorzichtig zijn omdat de plant gevoelige wortels heeft die snel afbreken. Vandaar het beste slechts om de 3 jaar verpotten. In de tijd daartussen alleen de bovenste aarde verversen. Aan te bevelen is het gebruik van speciale potplantaarde, hoewel het normale ook kan.Als de plant in de zomer buiten staat dan kan het zijn dat de bladeren scheurtjes oplopen veroorzaakt door de wind. Dat is echter alleen een schoonheidsfoutje en schaadt de plant verder niet.

 

Water/ bemesting

In de zomer vooral de grote planten ruim water geven, door de grote bladeren verdampt er namelijk veel. Voorkom „natte voeten“. Eenmaal per week bij het water eendopje vloeibare plantenvoeding. In de winter minder water geven dat is, net als een koele standplaats, belangrijk voor een vroege bloei.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee