Terug

Palmen op de juiste manier verpotten– 3 stappen naar het succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om palmbomen te verpotten?
    • Een ideale tijd om te verpotten is de lente, hoewel palmbomen ook later in het jaar kunnen worden verpot.
  2. De juiste standplaats kiezen
    • De meeste palmbomen houden van een zonnige standplaats, maar na het verpotten staan ​​ze twee tot drie weken in halfschaduw.
  3. Hoe worden palmbomen op de juiste manier verpot?
    • Palmen worden zorgvuldig overgeplant in een stabiele pot en geschikte grond.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment

Wat voor de meeste potplanten geldt, is geen uitzondering voor palmbomen. De ideale tijd voor het verpotten van palmen in de pot is de lente. Gedurende deze tijd hebben de exotische planten hun belangrijkste groeifase en herstellen ze beter van het verpotten dan later. Toch komt het voor dat er pas later in het jaar ontdekt wordt, dat de pot te klein is. U wacht niet tot de volgende lente, maar pakt dan een grotere pot en vers substraat. Plant- en potaarde verliezen na verloop van tijd hun oorspronkelijke eigenschappen. Ze worden elke drie tot vijf jaar vervangen. Jonge palmbomen groeien graag. Ze hebben mogelijk elk jaar een grotere pot nodig en willen opnieuw worden geplant. Een goede indicatie is wanneer hun wortels uit de drainagegaten groeien of, nog duidelijker, wanneer de kluit uit de pot komt. Uiterlijk dan moet de palmboom opnieuw worden geplant.

 

Stap 2: Kies de juiste standplaats

De meeste palmbomen houden van de zon en kunnen ook in de volle zon staan. Na het verpotten is zo'n standplaats echter contraproductief, omdat de voorjaarszon erg intens kan zijn en bladverbrandingen kan veroorzaken aan de nog niet gewortelde palm. Na het verpotten zet u de palm twee tot drie weken in halfschaduw. Deze korte tijd is voldoende voor de vorming van nieuwe fijne wortels in het verse substraat. Met een herkenbare nieuwe scheut kan de palm vervolgens naar zijn uiteindelijke standplaats worden gebracht.

 

Stap 3: Hoe worden palmbomen op de juiste manier verpot?

Voor het verpotten van de palmbomen heeft u een geschikte grond en een geschikte pot nodig. Palmbomen ontwikkelen een zware scheut. Om ervoor te zorgen dat de plant stevig staat, wordt een zware keramiek of een pot van klei met een afvoergat gebruikt. Het moet iets groter zijn dan de oude pot.

Als substraat wordt een doorlatend palmsubstraat gebruikt. Deze speciale grond is verkrijgbaar bij speciaalzaken en is geoptimaliseerd voor de behoeften van palmbomen. Als alternatief wordt potgrond gebruikt, die bovendien wordt verrijkt met grof zand of kleikorrels.

Het gat aan de onderkant van de pot is bedekt met een scherven van aardewerk om waterafvoer te garanderen. Vervolgens wordt een twee à drie centimeter dikke laag zand- of kleigranulaat gevuld. Het wordt gebruikt voor drainage in het wortelgebied. Dan wordt er wat aarde in de pot gevuld.

Bij grote palmbomen zijn nog twee helpende handen aan te raden. Om schade te voorkomen, worden grote bladeren aan elkaar gebonden met een touw of koord. U haalt de palm uit de oude pot. Wortels die uit de grond groeien, worden netjes weggesneden met een schaar. Indien mogelijk worden de wortels losgewerkt en wordt het substraat voorzichtig afgeschud. Vervolgens zet u de kluit zo diep in de pot, dat hij net onder de potrand eindigt. Alle gaten worden gevuld met verse aarde en naar beneden gedrukt. Geef tot slot de pas verpotte palmboom water en plaats hem op een gedeeltelijk schaduwrijke plek om te ontspannen.

 

Verdere Informatie

Palmbomen brengen een vleugje stille oceaan romantiek op het balkon en terras thuis. De meeste palmbomen in het land worden gekweekt als kuipplanten, die vorstvrij en beschermd in huis overwinteren. Kweken in de pot betekent ook dat palmbomen met regelmatige tussenpozen van drie tot vijf jaar vers substraat krijgen. De noodzaak wordt onderkend als de eerste palmwortels uit de drainagegaten groeien of als de kluit uit de pot komt. Verpotten verbetert de toevoer van water en voedingsstoffen, bevordert nieuwe wortelvorming en de plantvitaliteit van de palmbomen.

                                                            

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee