Terug

Palmen snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanner is het juiste moment om palmen te snoeien?
    • Alleen noodzakelijke snoeimaatregelen worden naar behoefte uitgevoerd.
  2. Hoe worden palmen op de juiste manier gesnoeid?
    • Men snijdt enkel afstervende bladeren van de stam af.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten palmen rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede?
    • Palmen vertonen een soortgelijk groeigedrag, wat betekent dat alleen lagere, afstervende bladeren worden afgesneden en nooit in het hart van de palm.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om palmen te snoeien

Palmen hebben normaal gesproken geen snoeimaatregelen nodig, zoals we ze kennen van houtachtige planten of andere potplanten. Alleen afstervende bladeren in het onderste gedeelte worden verwijderd. Het snoeien is niet gebonden aan een specifiek tijdstip, maar de bruine bladeren worden verwijderd als ze het uiterlijk van de palm verstoren. In het voorjaar herstellen de planten zich echter sneller van het snoeien dan later in het jaar.

 

Stap 2: Hoe worden palmen op de juiste manier gesnoeid?

 

Veel tuinders snoeien hun planten graag met een schaar. Wat voor de meeste planten positief is, kan fatale gevolgen hebben voor palmen. Zeker als de schaar op de verkeerde plek op de palm wordt gebruikt. Vanuit het palmhart in het midden van de plant ontwikkelen zich voortdurend nieuwe jonge bladeren. Als u het beschadigt door de punt af te snijden, is het gebeurd met de palm.

Alleen afstervende en bruine bladeren in het onderste gedeelte hoeven te worden verwijderd. Het blad wordt enkele centimeters van de stam afgesneden. Dit geeft de palmstam zijn karakteristieke uiterlijk. Gedroogde punten in de bladeren kunnen ook worden gesneden. Er is een neiging om alles wat bruin is te verwijderen en daardoor in gezond bladweefsel te snijden. Dit moet echter worden vermeden. Het snoeien gebeurt met een scherpe snoeischaar bij de overgang. Men laat een millimeter dood weefsel achter. Visueel valt deze kleine naad nauwelijks op en wordt gezond gebladerte beschermd.

 

Stap 3: Verschillende soorten palmen snoeien

 

Of het nu gaat om de Chinese waaierpalm (Trachycarpus fortunei),de Canarische dadelpalm (Phoenix canariensis) of Kentia-palm (Howea forsteriana), palmen zien er heel anders uit. Hun groeigedrag is echter vergelijkbaar. De jonge bladeren komen uit het hart van een palm, trekken langzaam naar beneden en sterven uiteindelijk af. Deze overeenkomst verbindt palmen en zorgt ervoor dat ze alleen worden gesnoeid als dat nodig is.

 

Verdere Informatie

Palmbomen in potten zijn populair op veel balkons en terrassen. Ze zorgen voor vakantiegevoel en verrukken met groene palmbladeren, het hele jaar door. De bladeren komen voort uit een enkel punt, het palmhart. Het zit in het midden van de stam en is de bron van leven voor de palmplanten. Na verloop van tijd worden de bladeren groter en groter, worden ze geleidelijk bedekt met nieuwe jonge bladeren en gaan ze naar beneden. Op een gegeven moment komt de tijd dat de oude bladeren van kleur veranderen, aan de buitenkant uitdrogen en afsterven. Dit bijzondere groeigedrag maakt snoeien grotendeels overbodig of beperkt tot een minimum.

                               

omhoog
Trusted Shops Guarantee