Terug

Palmen overwinteren - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om palmbomen te overwinteren?
    • Winterbescherming of verhuizing naar de winterverblijven is nodig, zodra de temperaturen in de herfst onder de tien graden zakken.
  2. Hoe ver moeten palmbomen voor het overwinteren, worden teruggesnoeid?
    • Voor overwintering worden enkel bruine of afgestorven plantendelen verwijderd.
  3. Waar en hoe, laat u palmbomen overwinteren?
    • Tuinpalmen in de open lucht worden dik verpakt en palmen in de pot gaan naar een lichte, koele winterverblijf.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste moment voor overwinteren bepalen

Dalende temperaturen in de herfst en dreigende vorst zijn een teken voor winterbescherming en overwintering van palmbomen. Winterharde palmbomen kunnen buiten overwinteren in milde streken. Ze overleven onbeschadigd de eerste lichte vorst. Er moet meer aandacht worden besteed aan de vorstgevoelige palmsoorten. Ze moeten voor de eerste nachtvorst in de winterverblijven worden gebracht, of in ieder geval met een hoes worden beschermd tegen bevriezing. Uiterlijk horen ze in oktober of november in huis te zijn.

 

Stap 2: Palmbomen voorbereiden en snoeien

Afhankelijk van de regio en het gekweekte palmsoort is er de noodzaak van winterbescherming of vorstvrij overwinteren. Voor palmen in de open lucht verzorgt u afdekmaterialen zoals noppenfolie, fleece of sprokkelhout. Snoeimaatregelen zijn niet nodig, omdat er in de winter toch al meer bladeren afsterven. Ze worden de volgende lente verwijderd. Afgestorven of bruine bladeren moeten voor het overwinteren van de palmen in de pot worden afgesneden. Ze kunnen ongedierte herbergen, dat de winterverblijven binnendringt.

 

Stap 3: locatie & verzorging tijdens het overwinteren

Winterharde palmbomen gedijen alleen in tuinen op beschutte standplaatsen. Ze zijn gevoelig voor harde wind. De kroon heeft speciale bescherming nodig. Zodra het vriest, is het moeilijk de palmboom te laten uitlopen. De exotische plant is dik ingewikkeld met fleece en bedekt met een rieten mat. Een foliekap over de constructie voorkomt het binnendringen van vocht. Evenzo worden potpalmen in de open lucht beschermd. De potten zijn omwikkeld met noppenfolie om ze tegen bevriezing te beschermen. De winterbeschermingsmaatregelen houden ook in dat het substraatvocht wordt gecontroleerd. De kluit mag niet droog overwinteren. Groeneblijvende palmen verdampen in de winter vocht door de bladeren. Als de vorst de grond uitdroogt, treedt droogteschade op in de spruit.. Op ruige plaatsen wordt overwintering aanbevolen, zoals vanzelfsprekend bij vorstgevoelige palmbomen. U kiest voor een lichte, koele tot matig getemperde standplaats voor overwintering. Het kan een serre, een kas of een licht trappenhuis zijn. In de winter moet het geven van water worden verminderd en worden er geen voedingsstoffen toegevoegd. Een goede waterafvoer is belangrijk. Natte voeten veroorzaakt onvermijdelijk wortelrot bij palmbomen. Na de winter worden de sierlijke planten weer buiten gezet, maar nog niet in de volle zon. U houdt ze de eerste 2 tot 4 weken op een gedeeltelijk schaduwrijke plaats en geef ze de tijd om te acclimatiseren.

 

Verdere Informatie

Palmbomen beloven exotisme op het balkon, terras en tuin. De meeste palmbomen in ons land zijn potplanten die vorstvrij kunnen overwinteren. Individuele soorten, zoals de Chinese waaierpalm (Trachycarpus fortunei) en de palmettopalm (Sabal palmetto), worden beschouwd als gedeeltelijk vorstbestendig en kunnen het koude seizoen beschermd in de open lucht doorbrengen. Het laten overwinteren van palmbomen is afhankelijk van de soort en werkt in de meeste gevallen zonder grote problemen.

omhoog
Trusted Shops Guarantee