Terug

Olive (Olea europaea)

Standplaats

In de zomer volle zon. Hitte is geen probleem. In de winter moet de plant op een zeer lichte plek staan bij ca. 5 - 10° C. De olijf is van nature groenblijvend. Bladafval wijst op te veel droogte of een te donkere standplaats. Vanaf maart/april  komen nieuwe uitlopers. De plant verdraagt een tijdelijke temperatuur tot een minimum van -8° C. Van april tot en met oktober/november is de olijf een sierraad op balkon, terras of in de tuin. Overwinteren moet in huis.

 

Verzorging

In de zomer regelmatig gieten. Het beste is om bij het gieten de gehele aarde nat te maken en dan weer af te wachten, totdat de aarde weer wat gedroogd is, voordat men weer opnieuw giet. Herhaalde droogte leidt tot vrucht- en bladverlies. Van april tot september om de 7 tot 10 dagen bemesten (vloeibare-, wateroplosbare voeding of meststaafjes) of gebruik in mei en juni langwerkende mest. De  beste snoeitijd is in de herfst na de oogst. Alternatief is maart, na de winterpause. Bij het snoeien kan niets verkeerd gaan. Er kan rustig flink gesnoeid worden.

 

Verzorging in de winter

Gelijkmatig vochtig houden. Giethoeveelheden en frekwentie aan de wintertijd aanpassen (duidelijk minder behoefte)

 

Aarde

Bij het verplanten (na 1 a 2 jaar) goede kwalitatieve potaarde gebruiken, die d.m.v. grofkorrelige  (bijv. klei of grind) structuur die los en luchtig is. Aarde met een humus aandeel, die water- en voedingsstoffen vast houdt.

 

Extra tip

Laat de olijf in het voorjaar wennen aan de zonnestralen. Bijvoorbeeld eerst 10 dagen halfschaduw en pas dan in de volle zon. Anders kunnen de bladere verbranden en bruine vlekken krijgen.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee