Terug

Olijfbomen op de juiste manier verpotten– 3 stappen naar het succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om olijfbomen te verpotten​?
    • Na overwintering en wanneer de groei is begonnen, is het een goed moment om de olijven te verpotten.
  2. De juiste pot en de juiste standplaats kiezen​
    • Met hun mediterrane flair ageren olijven het beste in terracotta potten op zonnige locaties.
  3. Hoe worden olijfbomen op de juiste manier verpot​?
    • Idealiter zou het verpotten gecombineerd moeten worden met de jaarlijkse onderhoudsmaatregelen in het voorjaar.
  4. Verdere Informatie

 

Plantwerk, inclusief het verpotten van olijven, is ideaal voor overwintering in het voorjaar. Als de temperaturen vanaf eind maart of april erg mild zijn, kunnen olijfbomen van hun winterverblijf naar de buitenlucht verhuizen. Voordien krijgen misvormde kronen een vormsnoei. Als de olijf meerdere jaren in hetzelfde substraat heeft gestaan, wordt deze vervangen. Verpotten verbetert de poriënverhouding in de grond, waardoor de kuipplant beter van water en voedingsstoffen wordt voorzien.

Als alternatief kunnen olijven in de herfst worden verpot, voordat ze overwinteren. Zorg er dan voor dat er geen voedingsstoffen in het substraat zitten. Anders zet de olijf in de winterslaap aan en krijgt het problemen met ziekten en plagen.

 

Olijven zijn de klassieker en standaard van de mediterrane flora. Alleen al als u ernaar kijkt, krijgt u zin in het zuiden. Het is duidelijk dat olijven het beste ageren in hoogwaardige potten van klei of terracotta. Het voordeel van keramiek is een soort ademend vermogen, waardoor stuwvocht minder vaak voorkomt. Het nadeel is het aanzienlijke gewicht en de breukgevoeligheid. Potten van kunststof zijn lichter en vaak duurzamer. De kluit bepaalt de potmaat. De nieuwe pot moet iets groter zijn dan het oude. De enkele centimeters meer volume zijn voldoende om de olijf nieuwe verse wortels te laten vormen.

Na het verplanten wordt de gereedgemaakte olijf twee tot drie weken geplaatst op een gedeeltelijk schaduwrijke plaats. Op deze plek genereert de plant beter en na deze tijd kan het naar een favoriete zonnige plaats worden verhuisd.

 

Om de olijf te verpotten, laat men het substraat een paar dagen drogen. Enerzijds laat droge aarde beter los van de wortels en is het gewicht bij het verwijderen minder. Til voorzichtig de olijf aan de basis van de stam op en tikt de pot van de bal. Vervolgens schudt u de oude aarde eraf, zonder de wortels te beschadigen. Als nieuw substraat wordt potgrond met minerale componenten gebruikt. Olijven houden van minerale bodems met een goede afwatering. Indien nodig is het raadzaam om zand- of kleikorrels toe te voegen aan de nieuwe ondergrond. De bodem van de pot wordt gevuld met potscherven of kleikorrels als drainagelaag via de drainagegaten. Er volgt wat aarde en dan doet u de olijf in de nieuwe pot. Gebruikte potten moeten voor gebruik worden gedesinfecteerd met warm water en een azijnreiniger. Na het inbrengen vult u alle gaten op met aarde, stevig aandrukken en overgieten. Als de olijf in het voorjaar wordt verpot, kunnen er wat hoornspaanders door de aarde worden gemengd. Ze stimuleren de groei en regeneratie van de mediterrane plant. Als laatste geeft u de verpotte olijf water en zet u deze korte tijd op een licht beschaduwde plek. Nieuwe bladeren laten zien dat de olijf voet aan de grond krijgt en graag naar de volle zon wil verhuizen.

 

Verdere Informatie

Olijven staan ​​bekend als mediterrane lekkernijen op het bord of als vorstgevoelige potplanten. Alleen in milde wijnbouwgebieden heeft u de kans om de olijfboom buiten te laten groeien. Het kweken in de pot heeft voor- en nadelen. Enerzijds is de olijf flexibel en kunt u op elk moment van standplaats veranderen. Aan de andere kant staat het los van de natuurlijke grond en heeft het meer onderhoud nodig. Water geven en bemesten zijn vanzelfsprekend en gemakkelijk te doen. Het wordt moeilijker om de plant nieuw substraat te geven. Aarde verandert door ontbindingsprocessen in de loop van de tijd en veranderen hun eigenschappen. Om deze reden moeten olijven in de pot na 3 tot 5 jaar worden verpot.

                              

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee