Terug

Olijfboom correct bemesten – 3 stappen naar succes

Inhoudsopgave

  1. Wanneer is het juiste tijdstip de olijfboom te bemesten?  
    • Olijfbomen worden in het begin van de groeiperiode in de lente bemest.  
  2. Welke meststof is geschikt voor olijfbomen?   
    • Men gebuikt voor olijfbomen een speciale meststof voor potplanten of men gebruikt een kleine hoeveelheid hoornspaanders.  
  3. Hoe wordt de olijfboom correct bemest?  
    • Bij de dosering moet gelet worden op de informatie van de fabrikant.
  4. Verdere Informatie

 

Wanneer is het juiste tijdstip de olijfboom te bemesten?  

Olijfbomen krijgen, zoals de meeste potplanten, in de lente hun voedingsstoffen. In het begin van de groeifase is de behoefte het hoogste. De voedingselementen worden opgenomen door de olijfboom en gebruikt voor een optimale ontwikkeling. Tot het begin van de zomer kan een meststof met meer stikstof worden gebruikt. Daarna is het raadzaam een meststof met meer kalium te gebruiken, want deze verstevigen het hout en zorgen voor een robuustere plant.

 

Welke meststof is geschikt voor de olijfboom?  

In het voorjaar heeft de langzaam groeiende olijfboom een groeibevorderende stikstofmeststof nodig. Hiervoor wordt oftewel een speciale meststof voor mediterrane en potplanten genomen of de klassieke hoornspaanders. Hoornspaanders zijn uitstekende langwerkende meststoffen omdat ze de olijfbomen maandenlang betrouwbaar verzorgen met stikstof op een organische en natuurlijke basis. Dat is natuurlijk niet voldoende, want er zijn nog verdere voedingsstoffen noodzakelijk, zoals fosfor, kalium en sporenelementen. Optimaal verzorgd wordt de olijfboom met een speciale meststof voor potplanten. Een citrusmeststof bv. levert alle elementen in een perfecte samenstelling. Met speciale meststoffen verhindert men een eenzijdige voeding van het boompje. Een groot aantal tuinders zweert bij de klassieke blauwe korrel meststof. Dit is op zich geen probleem, als tenminste de dosering verlaagd wordt. Blauwe korrels zijn speciaal geconcipieerd voor snelgroeiende planten, vooral voor seizoensgebonden perk- en balkonplanten. Wie de keus heeft, zou de blauwe korrels meststof alleen als een noodoplossing voor de langzaam groeiende olijfboom nemen.

Voedingsleveranciers zijn ook de bekende huismiddeltjes zoals compost, koffiedik of een brandnetelbrouwsel. Deze zijn alleen moeilijker te doseren.

 

Hoe wordt de olijfboom correct bemest?  

Bemest wordt de olijfboom in het voorjaar, bij voorkeur na het snoeien. De toegediende voedingsstoffen zorgen voor een beter herstel van de plant. Gebruikt men organische hoornspaanders, pellets of compost, wordt deze meststof in de bovenste grondlaag rond de boom gewerkt. Ervaren tuinders vervangen deze bovenste laag en mengen er een beetje meststof doorheen. Speciale meststoffen zijn meestal vloeibare meststoffen. Voeg het concentraat toe aan het gietwater volgens de doseringsaanbevelingen van de fabrikant en besproei de olijf. De voedingsstoffen worden naar de wortels gespoeld en kunnen onmiddellijk worden opgenomen. Bladmeststoffen, die via het blad worden opgenomen, worden niet toegediend op regenachtige dagen of in de volle zon. De voedingszouten worden door de regen weggespoeld en kunnen bij fel zonlicht tot bladverbranding leiden.

 

Verdere Informatie

Wie niet onder de zuidelijke zon kan leven, kan met olijfbomen op het eigen balkon dit verlangen een beetje stillen. Het mediterrane hout met de langvormige leerachtige bladeren maken indruk. Als jong boompje mooi om te zien, krijgen ze naarmate ze ouder worden hun knorrige uiterlijk. Het is al mogelijk van jonge boompjes eigen olijven te oogsten. Olijfbomen worden bij ons normaal gesproken als potplant gehouden. Voor de volle grond is het voor het met warmte verwende boompje te koel, tenzij men in wijnbouwgebieden woont. Bij boompjes in een pot is steeds meer verzorging nodig dan wanneer deze in de volle grond staat. Regelmatig gieten en voedseltoedieningen in de vorm van meststoffen zijn voor tuinders vanzelfsprekend. 

                               

omhoog
Trusted Shops Guarantee