Terug

Mannentrouw (Plumbago auriculata)

Bij het reizen naar zuidelijke landen kunt u overal de “vergeet-mij-niet-blauwe” bloemetjes van de Plumbago zien. Bij ons wordt de plant meestal in een kuip gehouden en staat zomers buiten. De bloeitijd begint in mai.

 

Standplaats

Een zonnige plek is ideaal; maar ook in de halfschaduw bloeit de mannentrouw rijkelijk. De plant moet echter zeer koel overwinteren, bij 7-9°C anders bloeit zij niet meer. Als de plant koel overwintert dan verliest zij haar bladeren en hoeft slechts weinig water. Als de plant warm of donker overwintert dan lopen de scheuten verder uit maar blijven erg dun en kaal.

 

Verzorging

Het groeiseizoen begint in het voorjaar met flink terugsnoeien. Daardoor ontstaan weer vele nieuwe zijscheuten waaraan de meeste bloemen ontstaan omdat de Plumbago alleen bloemen heeft aan eenjarige scheuten.Zwakke zijtakken worden in zijn geheel verwijderd en de hoofdscheuten tot op 1/3 ingekort. De plant heeft in de groeitijd veel water nodig. Overtollig water na het gieten wel verwijderen. Tijdens de rustperiode het water geven duidelijk verminderen maar er wel voor zorgen dat de kluit niet uitdroogt.

 

Bemesting

In de groeiperiode elke 14 dagen mest in het gietwater geven. In de rustperiode niet bijmesten.

 

Extra-Tip

Mannentrouw kunt u opkweken tot een stamboompje, de twijgen zijn goed langs een klimhulp te leiden.Verwijder dan in het eerste jaar steeds de onderste zijtakken.

Passend daarbij...

Plumbago Mannentrouw
Plumbago Mannentrouw1 plant
€ 12,95
Plumbago Mannentrouw
Plumbago Mannentrouw2 planten
€ 9,95
omhoog