Terug

Mandevilla / Dipladenia correct planten en verzorgen

Inhoud

Hoe wordt de Mandevilla / Dipladenia correct geplant?

Haal de plant uit de transportverpakking en dompel de plant. Voor het planten moet de zwarte kunststof pot verwijderd worden.

Als u de planten in een pot wilt planten, moet de pot aan de rand een breedte hebben van 40-50 cm. De plant heeft voldoende potgrond nodig zodat deze in de zomer niet kan uitdrogen.

Belangrijk: vul het plantgat met verse, losse potgrond van een goede kwaliteit. Dat is de basis voor een gezonde groei! Bij een zware tuinbodem is het raadzaam kiezelsteentjes of zand toe te voegen, zodat de bodem waar de plant komt te staan, doorlatender wordt. Zo kunnen de planten snel wortelen en aangroeien. Bovendien wordt daarmee ophopend vocht vermeden. Giet de planten na het planten doordingend en laat de plant voordat opnieuw wordt gegoten, goed opdrogen. Dit voorkomt wortelrot.

Pas de hoeveelheid water aan de weersomstandigheden aan. In maart/april heeft de plant normaal gesproken minder water nodig. Vanaf mei, als het warmer wordt, meer.

Hoe wordt de Mandevilla / Dipladenia correct verzorgd?

De potplanten gedijen het beste op een zonnige standplaats. In april/mei wordt een beetje langdurige meststof gegeven, daarmee ontstaat in de zomer een weelderig bloeiende grote plant met veel bloemen. In de zomer wordt af en toe bijgemest. Vanaf half oktober is het uiterste tijdstip om de plant naar binnen te halen en tegen de vorst te beschermen. Voor de overwintering wordt de Mandevilla in een koele ruimte gezet (ca. 5-12°C) of ook in de serre of in de kamer (ca. 20° C). Als de plant in een koele ruimte overwintert heeft ze maar weinig water nodig en kan af en toe ook geheel opdrogen. Snoeien kan het beste in februari/maart worden gedaan.

 

Waarvoor wordt de Mandevilla / Dipladenia gebruikt?

Dipladenia’s zorgen gegarandeerd voor een zuidelijk flair op het balkon & terras of in de tuin en serre. De tegenwoordig meestal gebruikte naam “Mandevilla” (genoemd naar Henry John Mandeville) wordt ook nog onder de botanische naam Dipladenia gevoerd. De onderhoudsvriendelijke duurzame bloeier staat al vanaf mei in volle bloei en bloeit onvermoeibaar door tot de eerste vorst. De bladeren zijn glanzend en groenblijvend. Aan een klimhulp slingeren de takken van de klimplanten tot wel 2 meter hoog. 

Trusted Shops Guarantee