Terug

Geraniums op de juiste manier vermeerderen– 3 stappen naar het succes

Inhood

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om geraniums te vermeerderen?
    • Geraniums zijn halfheesters en kunnen in de late lente of vroege zomer vegetatief worden vermeerderd. 
  2. Hoe worden geraniums op de juiste manier vermeerderd?
    • Geraniums zijn voornamelijk hybriden en soorten, die worden vermeerderd door stekken. 
  3. Waarop moet worden gelet bij de verzorging tijdens de vermeerdering?
    • Gelijkmatig bodemvocht en opgestuwde lucht zorgen ervoor dat geraniumstekken snel wortel schieten
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip voor het vermeerderen bepalen

Geraniums zijn typische semi-houtachtige planten, waarvan de basis en het midden houtachtig zijn en de toppen van de scheuten kruidachtig blijven. Zoals de meeste halfheesters, kunnen stekken worden gesneden, zodra de scheuten versterkt zijn. De vroege en late zomer zijn de beste tijden gebleken voor geraniums om zich te vermeerderen. Voor die tijd zijn de scheuten erg zacht en rotten ze tijdens het bewortelen in het vochtige opkweeksubstraat.

 

Stap 2: Hoe worden geraniums vermeerderd door stekken?

Bijna elke geranium kan worden vermeerderd door stekken. Het leuke eraan is dat de vermeerderde geraniums 1: 1 overeenkomen met de eigenschappen van de moederplant en volledig identiek zijn. Nadat de scheuten volgroeid zijn en wat steviger aanvoelen, kunnen ze worden gesnoeid met een scherpe schaar of een mes. Het gereedschap wordt vooraf gedesinfecteerd om zo steriel mogelijk te zijn. Elke snede bestaat uit maximaal 5 bladoksels. De onderste twee tot drie geraniumbladeren worden verwijderd door ze uit te breken of af te snijden. Onder de laatste bladoksel wordt een schuine snede gemaakt. Vervolgens zet u de geraniumstekken in het vochtige opkweeksubstraat van een pot of beter nog een minikasje.

Na het stekken worden de geraniumstekken besproeid met water. Een minikas is bedekt met een deksel en een pot is bedekt met een folie. De kweekpotten krijgen een lichte standplaats, rond de 20 tot 22 graden Celsius. Er ontstaat een vochtig microklimaat, waarin de stekken optimaal wortelen. Na een paar dagen is er een nieuwe scheut te zien, wat het succes van de beworteling aangeeft.

Als de geraniumscheuten wat meer verhout zijn, kunnen ze eventueel ook wortel schieten in het waterglas. Zacht plantenweefsel is niet geschikt voor voortplanting omdat het in het water rot.

 

Stap 3: standplaats en onderhoud tijdens het vermeerderen

Tijdens de bewortelingsperiode worden de stekken regelmatig met water gegoten. Gieten kan achterwege blijven als het substraat voor het stekken grondig is bevochtigd. Overmatig vocht zorgt ervoor dat de geraniums gaan rotten. Sproeien is meestal voldoende.

Met het begin van scheutgroei en de vorming van nieuwe bladeren heeft de beworteling gewerkt. Als u een lichte weerstand voelt, wanneer u voorzichtig aan de stek trekt, zijn de nieuwe wortels daarvoor verantwoordelijk. De afdekkinf wordt verwijderd en de stekken kunnen na twee tot vier weken worden gescheiden. Ze worden voorzichtig van het substraat verwijderd zonder hun wortels te beschadigen. De jonge planten worden afzonderlijk in potten gedaan en vervolgens opgekweekt.

 

Verdere Informatie

De klassieke balkonbeplanting - elk jaar zijn het de bekende geraniums. Terecht noemt men de bloeiende Zuid-Afrikanen pelargoniums, afgeleid van de wetenschappelijke naam Pelargonium. Het plantengeslacht is erg divers. Mensen waarderen vooral hun enorme bloeiplezier, dat de hele zomer aanhoudt tot bijna de eerste vorst. Geraniums worden gekenmerkt door spectaculaire en intense kleuren. Geraniums met bijzondere bladkleuren (decoratieve bladgeraniums) of een intense geur (geurende geraniums) krijgen steeds meer aandacht. Voor vrijwel elke smaak en elk gebruik is er een geschikte geranium. U kunt er jarenlang van genieten, want ze kan zonder veel moeite overwinteren. Voor de zekerheid moet u ze vermeerderen, want jonge planten overleven de overwintering meestal beter.

                               

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee