Terug

Geranium overwinteren – 4 stappen naar succes

Inhoud

 1. Wanneer is het juiste tijdstop voor de overwintering?  
  • Zodra de nachttemperatuur in de herfst richting het vriespunt daalt, is het de hoogste tijd voor de verhuizing naar het winterkwartier.  
 2. Hoe ver moeten de geraniums gesnoeid worden?
  • Geraniums worden voor de overwintering gesnoeid zodat ze minder bladmassa hebben en zodoende geen ongedierte naar het winterkwartier meenemen.  
 3. Hoe moeten ze overwintert worden?
  • Als winterkwartier is elke heldere koele plaats in huis geschikt, bv. bij een raam in de kelder of het trappenhuis.  
 4. Wanneer kunnen deze weer naar buiten?
  • In de lente verhuizen de pelargoniums weer naar buiten, als er nauwelijks nog vorstperiodes verwacht worden. 
 5. Verdere informatie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip voor de overwintering bepalen

Het juiste tijdstip voor een overwintering te vinden, is niet erg moeilijk. Uiterlijk als het weerbericht de eerste nachtvorst aankondigt, worden de geraniums naar binnen gebracht. Te voorzichtig hoeft men echter niet te zijn, want te vroeg naar binnen halen kan enkele problemen, zoals bv. het ontstaan van ongedierte of te vroeg uitlopen, bevorderen. Zelfs een lichte vorst overleeft de geranium onbeschadigd, zodat men op beschutte plaatsen tijdens de kerstperiode nog bloeiende bloembakken aan huizen kan ontdekken.

 

Stap 2: Geraniums voorbereiden en snoeien

Voordat de geranium naar binnen wordt gehaald, is het aan te raden de geraniums voor te bereiden op de winter. Daarbij behoort het snoeien. Geraniums zijn groenblijvende half struiken, die in de winter hun blad behouden. De kruidige spruit wordt tot het oude hout gesnoeid. Tegelijkertijd worden alle bruine of afgestorven delen van de plant verwijderd. De gesnoeide kroon moet nog enigszins haar vorm behouden, zodat de geranium in de lente gelijkmatig uitloopt en er nog attractief uitziet. Veel groen hoeft er niet aan de plant te blijven zitten, want bladeren hebben ook meer licht nodig. Bovendien zijn de zachtere bladeren ook altijd een uitnodiging voor ziektes en ongedierte.

Als de geraniums het hele seizoen alleen in een pot stonden, kunnen deze in het winterkwartier gezet worden. Bij bloembakken is het de vraag welke planten er nog in zitten. Niet elke seizoengebonden balkonplant overleeft de winter. Eenjarige buren worden dan oftewel uit de bak verwijderd of de geraniums worden alleen in potten met voedingsarme potgrond geplant.

 

Stap 3: Standplaats en onderhoud tijdens het overinteren

Of de geraniums in een pot of een bloembak overwinteren maakt niet zoveel uit. Belangrijker is de passende standplaats. Aan te raden is een koele plek in huis. Warmer als 10° C moet het niet zijn omdat de planten anders in de winter te vroeg uitlopen. Uit ervaring gebleken zijn lichtere plaatsen in garages, de kelder, de serre, trappenhuizen, maar ook het raam in de slaapkamer geschikt. In warmere wijnbouwgebieden en milde winters is het zelfs mogelijk dat de pelargoniums met een bescherming van fleece, jutezakken of andere winterbescherming, in de winter buiten kunnen overwinteren. Tot nu toe zijn dat echter nog uitzonderingen. In de lichtarme winterperiode worden de planten niet bemest en slechts naar behoefte gegoten. Het substraat wordt slechts vingervochtig gehouden.

 

Stap 4: Opnieuw planten en snoeien na het overwinteren

Als de lentezon warmer wordt, ontwaken de geraniums in hun winterkwartier. Ze lopen vroeg uit, waardoor ongedierte kan ontstaan. De overwinterde geraniums moeten weer vroegtijdig aan de frisse lucht wennen. Het is echter raadzaam het weerbericht in de gaten te houden, want als er nog vorst voorspeld wordt, moeten de pelargoniums weer terug naar hun winterkwartier. Allereerst worden de geraniums op een plaats in de halfschaduw gezet, zodat ze langzaam aan de zon kunnen wennen. Ook is het aan te raden de geraniums te verpotten want de meeste potgrond heeft na een jaar de oorspronkelijk structuur verloren. Door het lichttekort worden te sterk uitgelopen takken met een tuinschaar ingekort. Vanaf maart kan langzaam met bemesten worden begonnen. Meststof voor balkonplanten of geraniums bieden alles om een bloemenpracht in de zomer te krijgen.

 

Verdere informatie

Ze behoren tot de klassiekers onder de balkonplanten: Geraniums of beter gezegd Pelargoniums. Deze overwegend uit het zuidelijke Afrika afkomstige half struiken sieren in onze breedtes bijna elke bloembak en zorgen met hun onvermoeibare bloeikracht voor veel plezier. Geen wonder dus, dat ze bij de balkontuinders zeer gewaardeerd worden en bijna geen moeite te veel is, ze ook door de winter te krijgen in het volgende jaar. Geraniums houden van warmte en doorstaan onze winters in de volle grond niet. Daarom kunnen ze het beste in huis vorstvrij overwinteren.

                               

Trusted Shops Guarantee