GRATIS verzending vanaf € 49,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

GRATIS verzending vanaf € 39,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

Terug

Fuchsia’s (Fuchsia x Hybrida)

Bonte halfstruiken, struiken en bomen. Fuchsia’s zijn er in verschillende soorten en bloeien in een enorme kleuren verscheidenheid. Van roze tot rood tot paars. Allemaal hebben ze de bijzondere vruchtkelk die uit de vruchtknop naar voren reikt en door talrijke tere bloemetjes worden bezaaid. Fuchsia’s behoren tot de meest geliefde zomerplanten omdat ze ook in de schaduw voor een heerlijke bloemenpracht zorgen.

Standplaats

De meeste fuchsia soorten doen het het beste op een (half)schaduw plaats. Een geliefde plaats voor fuchsia’s is daarom het balkon of terras. De pot mag niet te groot zijn omdat de plant anders geen stabiele wortelbal kan ontwikkelen. Regelmatig verpotten is belangrijk. Druk de aarde om de wortelbal licht aan – als dat zonder moeite lukt, is de grond precies goed. In een bloembak van één meter lang kunt vijf tot zeven planten worden gezet.
Overigens: fuchsia soorten zoals de trosbloemige fuchsia (Triphylla hybride) verdragen ook de zon erg goed.

Verzorging

Het verzorgen van de fuchsia is eenvoudig – men hoeft geen expert te zijn om de mooie plant aan het bloeien te krijgen. Belangrijk is het wel te voorkomen dat de wortelbal te heet wordt. Deze verdraagt geen extreme temperaturen. Als het buiten te heet is, leiden niet alleen de mensen daaronder maar ook de fuchsia’s. Om zichzelf te beschermen laten ze dan de blaadjes hangen zodat het water niet kan verdampen. Omdat de wortels dan geen water kunnen opnemen hoeft u deze dan niet te gieten.

Water

De volgende tips helpen om de fuchsia’s voldoende met water te verzorgen.

•           hoge temperaturen en droog weer verlangen het regelmatige besproeien van de  fuchsia’s.

•           Geef de plant naar behoefte ’s avonds water. Is de wortelbal nog vochtig hoeft er niet
gegoten te worden.

•           Ideaal is het als het gietwater op kamertemperatuur is.

Potgrond/Bemesting

Fuchsia’s houden van een bodem die niet te zuur is. De ideale ph-waarde ligt tussen 5,5 en 6,5. U kunt daarom het beste de fuchsia’s in normale potgrond planten en daardoor een beetje zand mengen.
Van het voorjaar tot aan de herfst is het het beste de fuchsia’s wekelijks te bemesten. Indien een langtijdbemester gebruikt wordt dan moet de fuchsia na ongeveer 3 maanden opnieuw bemest worden. Diegene die zijn fuchsia’s extra wil verzorgen kan het beste een vloeibare meststof gebruiken die weinig fosfor bevat. Een uitgebalanceerde stikstof – fosfor – kalium (NPK) verhouding is 16:9:22. Te veel meststof is nooit goed voor de plant – op 2 gietbeurten verdeeld kan de meststof beter worden opgenomen.

Overwinteren

De meeste hobbytuinders gooien de uitgebloeide fuchsia’s in de herfst weg om in het voorjaar dan weer nieuwe te kopen. Dat hoeft echter niet want fuchsia’s kunnen eenvoudig de winter doorkomen met een heerlijk resultaat.
Allereerst moet de fuchsia worden gesnoeid. Zieke of geknakte takken moeten worden verwijderd. De gezonde kunnen tot tweederde worden ingekort. Verwijder daarbij bloemen en bladeren – om mogelijke schadelijke diertjes geen kans te geven. In de winterpauze, van november tot eind februari staan de fuchsia’s het liefst in een lichte, koele ruimte bij een temperatuur tussen 3 en 8 graden Celsius. Gedurende deze tijd zoveel gieten dat de wortelbal niet uitdroogt. Vanaf maart worden de fuchsia’s zachtjes aan het voorjaar gewend. Nu houden ze van temperaturen rond de 20 graden Celsius, maar hoeven maar matig vochtig te worden gehouden. Bemesten is tot april taboe.

Passend daarbij...

Reuze Fuchsia 'Voodoo'
Reuze Fuchsia 'Voodoo'2 planten
€ 6,30
Reuze Fuchsia 'Bicentennial'
Reuze Fuchsia 'Bicentennial'2 planten
€ 6,30
Reuze Fuchsia 'Deep Purple'
Reuze Fuchsia 'Deep Purple'2 planten
€ 6,30
omhoog
Trusted Shops Guarantee