Terug

Engelentrompetten overwinteren - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om te overwinteren?
    • Als de temperaturen in het najaar het vriespunt naderen, is het tijd om engelentrompetten naar het winterkwartier te brengen.
  2. Hoe ver moeten engelentrompetten worden ingekort​?
    • Uitgeplante engelentrompetten worden uitgegraven, teruggesneden en in potten overgeplant.
  3. Waar en hoe moeten engelentrompetten overwinteren​?
    • De struikachtige kuipplanten kunnen zowel op een donkere of lichte plek overwinteren.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste moment voor overwinteren bepalen

Er is geen vaste datum voor het overwinteren van engelentrompetten. De verhuizing naar het winterkwartier wordt bepaald door de respectievelijke nachttemperaturen. Voor de eerste nachtvorst beginnen de voorbereidingen voor overwinteren. Beschermde standplaatsen rond het huis lopen meestal minder risico op nachtvorst dan blootgestelde standplaatsen in de tuin. Daarom zorgt men eerst voor vrijstaande en geplante exemplaren. Engelentrompetten zijn gemakkelijker te verplaatsen in een pot die snel kan worden meegenomen.

 

Stap 2: Engelentrompetten voorbereiden en snoeien

Veel tuinders planten elk voorjaar hun engelentrompetten in de tuin. In goed gevormde grond ontwikkelen de struiken zich tot enorme bloemstruiken. Nadeel van uitplanten is dat ze in de herfst weer moeten worden uitgegraven en in potten moeten worden omgeplant. Wanneer de eerste nachtvorst zich heeft aangekondigd, gebruikt men een schop om de planten uit te graven. Het mag niet veel groter zijn dan de pot waarin ze overwinteren. Til de planten voorzichtig uit de grond in de pot. Statige exemplaren worden met een derde, soms tot de helft gesnoeid. Handschoenen moeten tijdens alle werkzaamheden worden gedragen, aangezien engelentrompetten zeer giftige planten zijn. Anders kan door de huid plantensap worden opgenomen, wat kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen. Bovendien worden alle bloemen verwijderd. Ze wasemen een specifieke geur uit die in gesloten ruimtes een verpletterend effect heeft. Bij het voorbereidende werk zoekt men ook naar ziekten of plagen. Als er een besmetting wordt gevonden, moet de behandeling worden uitgevoerd vóór overwintering. Zonder gewasbescherming trekken de plagen het winterkwartier in.

 

Stap 3: locatie & verzorging tijdens het overwinteren

Het overwinteren vindt plaats in een lichte of donkere winterkwartier. Als de engelentrompetten het koude seizoen doorbrengen in het heldere trappenhuis of serre, worden temperaturen tussen 5 en 15 graden Celsius aanbevolen. Als er geen heldere overwinteringsmogelijkheid is, worden de struiken in een koele, donkere kamer geplaatst. De plant zal dan al zijn bladeren afwerpen. Temperaturen boven de 5 graden worden niet aanbevolen voor overwinteren in het een donker. Verse scheutgroei zonder licht leidt tot plantenschade.

De rustende planten krijgen nauwelijks water. Voor zover ze hun bladeren houden, verdampen ze ook water. Controleert regelmatig of de ondergrond nog licht vochtig is. Vermijdt om veel water te geven. Het is logischer om opnieuw in lagere doses water te geven dan zelden en veel. Engelentrompetten worden als hongerig en voedzaam beschouwd. In de winter doet men afstand van het gebruik van meststoffen gebruikt en vanaf maart met de eerste bemesting.

Afhankelijk van de weersomstandigheden kuunen de planten vanaf april naar buiten. Bij late vorst komen ze kort terug naar het winterkwartier of krijgen ze bescherming.

 

Verdere Informatie

In de zomer vindt u in veel tuinen of op terrassen grote trompetbloemen. Ze behoren tot de engelentrompetten, botanisch Brugmansia en nauw verwant aan de doornappel (Datura). De prachtige sierplanten komen uit Midden- en Zuid- Amerika. Engelentrompetten zijn niet winterhard. Ze worden gekweekt als kuipplanten en overwinteren vorstvrij. Het kweken is minder moeilijk, dan men in eerste instantie zou denken.

                               

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee