Terug

Citrusplanten planten en verzorgen

Inhoudsopgave

 

Hoe worden citrusplanten correct geplant?

Haal de planten uit de transportverpakking en dompel deze als dat nodig is (als de grond droog lijkt). Voor het planten moet de zwarte kunststof pot om de planten voorzichtig verwijderd worden. Kies een pot met een drainagegat op de bodem. De pot moet ca. 10 cm groter zijn dan de pot waarin de plant stond. Let erop dat overtollig water goed weg kan lopen. Het helpt een drainagelaag van kleikorrels, kiezelsteentjes of potscherven op de bodem aan te brengen. Dan opvullen met turfvrije potgrond voor citrusplanten. Zet de volgezogen kluit van de citrusplant in de nieuwe pot, duw de grond licht aan en geef de plant goed water.

Deze methode is ook geschikt voor het verpotten van citrusplanten. Citrusplanten moeten alleen worden verpot als dat nodig is, wanneer bv. de kluit volledig doorworteld is. Het juiste moment hiervoor is in het vroege voorjaar, eind februari/maart. Gebruik een goed doorlatend substraat of speciale citrusgrond met een voedingssamenstelling en structuur die is aangepast aan de behoeften van de planten.

 

Hoe worden citrusplanten correct verzorgd?

Geef uw citrusplanten een lichte en zonnige standplaats, graag ook voor een huismuur, of een andere muur die de warmte opslaat.  

Tijdens de groeiperiode matig gieten. De behoefte aan water hangt af van de weersomstandigheden, de grootte van de plant, de pot en de structuur van de grond. Ideaal is een gelijkmatige vochtigheid, maar zonder ophopend vocht. Laat de bovenste laag van de grond opdrogen, voordat u opnieuw giet. De grond mag echter nooit volledig uitdrogen. Er hoeft niet gelet te worden op de hardheid van het water omdat citroenbomen veel calcium nodig hebben.

Voor een krachtige groei en weelderige bloei moet u uw citrusplanten vanaf maart wekelijks bemesten. Citrusplanten hebben een verhoogde behoefte aan ijzer. Gebruik daarom een speciale meststof voor citrusplanten of een ijzermeststof. Een ijzertekort wordt gekenmerkt door lichtgroene of gele bladeren met donkergroene nerven.

Planten die moeite hebben om te bloeien en dus vruchten te produceren, kunnen worden gestimuleerd om ze gedurende een periode van 4-6 weken minder water te geven.

Wees niet bang om uw citrusplanten te snoeien. Ze zullen er geen aanstoot aan nemen, integendeel. De planten moeten jaarlijks gesnoeid worden, bij voorkeur in het voorjaar. Als de kroon dunner is geworden, kunnen de planten ook flink teruggesnoeid worden. Ze zullen dan opnieuw en bossiger uitlopen.

Overwinteren

Citrusplanten overwinteren het best in huis of in een schuur, omdat ze geen vorst verdragen. Hoe hoger de temperatuur, hoe lichter de plek moet zijn; hoe koeler, hoe minder licht. In de winter moeten de planten vrij droog worden gehouden en slechts af en toe water krijgen. Hoe koeler de plek, hoe minder water de planten nodig hebben. Naast een te vochtige kluit is een warme en tegelijkertijd te donkere standplaats een veelgemaakte verzorgingsfout in de winter. De planten laten dan geleidelijk al hun bladeren vallen. Zolang de takken groen zijn, zullen de planten normaal gesproken in het voorjaar weer uitlopen.

 

Citrus soorten, die koel en op een lichte standplaats van 8° C (± 5° C) overwinteren:

Citroen (C. limon), sinaasappel (C. sinensis), Satsuma (C. unshiu), mandarijn (C. reticulata), zoete limoen (C. limettioides), pomerans (C. aurantium).

Citrus soorten, die bij een gemiddelde temperatuur en op een lichte standplaats van 12° C (± 5° C) overwinteren:
Grapefruit (C. paradisi), pompelmoes (C. maxima), limoen (C. aurantiifolia).

Citrus soorten, die koel of bij een gemiddelde temperatuur en op een lichte standplaats van 10° C (± 8° C) overwinteren:
Kumquat (Fortunella japonica), Calamondin (Citrofortunella mitis), chinotto (C. myrtifolia).

 

Hoe kunnen citrusplanten worden gebruikt?

Deze groenblijvende, tot 300 cm hoge struiken met aantrekkelijk, donkergroen blad komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en hebben witte, geurige bloemen die het hele jaar door kunnen verschijnen. Citrusplanten zijn erg populair als potplanten, omdat ze een mediterrane flair verspreiden in de tuin, op het balkon en terras. Wintergroene, glanzende bladeren, prachtige geurende bloemen en decoratieve vruchten maken van deze exotische planten het hele jaar door een prachtige blikvanger. De vruchten zijn veelzijdig en kunnen, afhankelijk van de soort, vers worden gegeten, tot sap worden geperst, worden gedroogd in potpourri's of worden gebruikt als specerij. De verzorging van citrusplanten vergt iets meer liefde dan de verzorging van inheemse planten. U wordt echter beloond met prachtige bloemen en indrukwekkend fruit.

Trusted Shops Guarantee