Terug

Citroenboom snoeien

Hierop moet worden gelet bij het snoeien van de citroenboom De citroenboom is het symbool van het Middellandse-Zeegebied. Met zijn heldergele vruchten is deze tropische heester een lust voor het oog op elk balkon of terras. Minder indrukwekkend is zijn van nature onregelmatige groei, die ervaren tuiniers corrigeren door te snoeien. Het doel van de snoei is een gelijkmatig gevormde kroon van de citrusboom.

 

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om de citroenboom te snoeien?
    • Citroenbomen verdragen het snoeien tamelijk goed, zodat jongere exemplaren in geringe mate het gehele jaar door gesnoeid kunnen worden. Grotere snoeimaatregelen worden in het begin van de lente uitgevoerd.
  2. Met welke methode en hoe veel moet de citroenboom gesnoeid worden?
    • Het regelmatige snoeien zorgt voor een mooie kroon. Hier vormen een rechtopstaande centrale scheut en gelijkmatig gerangschikte zijscheuten een optimale kroonvorming. Storende takken en twijgen worden verwijderd.
  3. Hoe moet de citroenboom na de winter gesnoeid worden?
    • Na de winter kunnen grotere snoeimaatregelen worden uitgevoerd. Hoe veel is afhankelijk van de behoefte.

 

1. Het ideale tijdstip om de citroenboom te snoeien

Citroenbomen zijn groenblijvende bomen of struiken. Ze behouden zowel in de zomer als ook in de winter hun blad. Net als bijna alle heesters moeten citroenbomen regelmatig goed worden gesnoeid om een dichte en gelijkmatige kroon te vormen. In principe zijn citrusplanten snoeitolerant en kunnen ze het hele jaar door op kleinere schaal worden gesnoeid. Grotere snoeiwerkzaamheden worden aan het einde van de winter uitgevoerd, vooral bij jongere en krachtige citrusbomen. Februari-maart is een aanbevolen periode om te snoeien. Dit kan worden gedaan tijdens het verpotten en overwinteren. Het is raadzaam voorzichtig te zijn met oudere exemplaren, die gevoelig kunnen reageren op grotere snoeiwonden.

 

2. De beste snoeitechniek voor het snoeien van de citroenboom

Citroenbomen staan bekend om hun onregelmatige groei, wat visueel niet zo aantrekkelijk is. Alleen door regelmatig te snoeien kan de citrusboom een mooie kroon ontwikkelen. Een sterke centrale scheut wordt geselecteerd om de toekomstige hoofdscheut te vormen. Door deze aan een stok vast te binden, kan hij rechtgezet worden en als verlenging van de stam dienen. Selecteer daaromheen een handvol andere scheuten die als zijscheuten zullen bijdragen tot de kroonvorming. De rest wordt aan de basis afgeknipt. De zijscheuten worden ingekort tot ongeveer dezelfde lengte, waardoor een redelijk gelijkmatige kroon ontstaat. In tegenstelling tot oude, broze takken kan jong, flexibel hout in vorm worden gebracht door het vast te binden met bindgaren of te omwikkelen met ijzerdraad. Op die manier kan de groeirichting worden veranderd en kan een mooie boomkroon worden gecreëerd. Het snoeien gebeurt met een scherpe en schone snoeischaar. Er dient op gewezen te worden dat citroenbomen doornige takken vormen. Het is raadzaam om stevige leren handschoenen te dragen en voorzichtig te werk te gaan bij het snoeien van de citroenen.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee