Terug

Citroenboom overwinteren

Hierop moet worden gelet bij het overwinteren van de citroenboom Citrusplanten zijn afkomstig uit tropische gebieden in Azië. In onze breedtegraden zijn ze niet voldoende vorstbestendig om buiten te worden geplant. Dit maakt citroenbomen des te populairder als kuipplanten voor balkons en terrassen. In de winter kunt u ze beschermen tegen ijzige temperaturen door ze een vorstvrij winterverblijf te geven. En dit is hoe de citroenboom veilig kan overwinteren.

 

 1. Het juiste tijdstip voor de overwintering
  • Als de eerste lichte vorst aan de grond inzet, is voor de citroenboom het tijdstip gekomen naar het winterkwartier te verhuizen.
 2. Waar voelt de citroenboom zich in de winter het prettigst?
  • Citroenbomen zijn groenblijvende heesters, die ook in de winter hun blad behouden en licht nodig hebben. Daarom is een lichte standplaats in het winterkwartier noodzakelijk.
 3. Welke temperatuur heeft de citroenboom in de winter nodig?
  • Voor de citroenboom is tijdens de overwintering een optimale temperatuur van ca. 3 tot 13 ° Celsius voldoende
 4. Moet de citroenboom in de winter verpot worden?
  • Normaal gesproken worden citroenbomen na de winter met het uitwinteren verpot. Verpotten vóór de winter is alleen aan te bevelen bij intensief gebruik van het substraat of bij kwijnende planten.

 

1. Het juiste tijdstip voor de overwintering van de citroenboom

Wanneer is het juiste moment om warmteminnende planten naar de winterverblijven te verplaatsen? Daarover verschillen de meningen. In principe is geen specifieke datum doorslaggevend, maar wanneer de weersvoorspelling de eerste vorst aankondigt moet u snel handelen en de citroenboom winterklaar maken. Te vroeg overwinteren is misschien goed bedoeld, maar het kan nadelig zijn. Als de citroenboom te lang in een beschermde ruimte staat, neemt het risico op ziekten en ongedierte toe.

 

1. De ideale plaats voor de citroenboom in de winter

De citroenboom moet de winter vorstvrij doorbrengen. Heel zelden kan een oranjerie als standplaats worden geboden, maar ook de serre, lichte trappenhuizen of vensterbanken zijn als winterplaats geschikt. Licht is de belangrijkste factor. Citroenbomen zijn groenblijvende struiken en bomen omdat ze ook tijdens de rustperiode hun bladeren behouden. Ondanks hun beperkte activiteit blijft de fotosynthese bestaan en op te donkere plaatsen worden de bladeren dan ook geel.

 

2. De beste temperatuur voor de citroenboom om te overwinteren

Zoals bij de meeste potplanten tijdens het overwinteren het geval is, zijn ruimtes met een koele tot matige temperatuur ideaal. Citroenbomen verdragen zonder problemen enkele graden boven het vriespunt. Het mag alleen niet vriezen. De optimale temperatuur ligt tussen 3 tot 13° C. Een geheime tip is dat hoe kouder de standplaats, hoe donkerder de ruimte moet zijn. Als het blad door het zonlicht sterker verwarmd wordt dan de wortels, ontstaat watertekort bij de plant, waardoor deze in de winter het blad verliest. Warmere temperaturen wekken de groei van de planten op, wat in het lichtarme jaargetijde tot problemen kan leiden. Wie heel zorgvuldig te werk gaat kan een citroenboom ook in de woonkamer laten overwinteren, alleen mogen daar geen verzorgingsfouten worden gemaakt omdat ziektes en ongedierte gemakkelijk kunnen ontstaan.

 

3: De correcte verzorging voor de winter

Voor dat de citroenboom naar het winterkwartier verhuist wordt deze goed op ongedierte onderzocht. Bij de geringste twijfel wordt de potplant preventief met een plantenbeschermingsmiddel behandeld. Anders kan het gevaar bestaan, dat ongedierte naar het winterkwartier wordt meegesleept die later op andere planten kunnen overspringen. Lange en uit vorm gegroeide takken worden voor de winter ingekort. Dichte kronen worden uitgedund om in de winter een goede beluchting te hebben. Mest- en voedingsstoffen worden tijdens de hele winter niet gegeven. Bij het gieten wordt op een lichte vochtigheid van de bodem gelet. Hoe vaak gegoten moet worden hangt van de standplaats af, want op een warme en lichte plaats verbruikt de citroenboom meer water. Met de vinger kan de vochtigheid van het substraat gecontroleerd worden. Vanaf april of mei kunnen de citroenbomen op een beschutte plaats naar buiten worden gebracht. Als de planten al langer in het substraat staan, is verpotten en verversen van het substraat raadzaam. Dan kunnen ook grotere snoeimaatregelen uitgevoerd worden, bv. als de kroon in vorm moet worden gebracht.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee