Terug

Bijenplanten op de juiste manier planten, verzorgen en snoeien

Inhoud

Er is nauwelijks verschil in het kweken en onderhouden van bijenplanten ten opzichte van de gangbare sier- en voedingsplanten. De plaatselijke omstandigheden bepalen de keuze van de bijvriendelijke planten. Op een zonnig balkon of in een zonnig bloemperk worden één of meerjarige bijenplanten, die in de zon mogen staan, uitgekozen. Op deze standplaatsen gaan de bloemen volledig open en worden daardoor ook vaak door nectar verzamelaars bezocht. Op een (half) schaduwachtige plaats is de bloeikracht minder. Als er alleen maar standplaatsen in de halfschaduw voorhanden zijn, kunnen beter planten voor de halfschaduw of schaduw worden geplant. De meeste bijvriendelijke planten wensen een goed doorlatende bodem. Een zware bodem moet voor het planten van een drainagelaag van zand of kiezelstenen worden voorzien.

De planttijden in het voorjaar en de herfst zijn geschikt voor de meerjarige bijenplanten. Eénjarige worden in het voorjaar geplant. Bij het planten wordt op een plantafstand gelet die ongeveer de halve groeihoogte heeft. Een te dichte plantafstand zorgt voor concurrentie tussen de bijenplanten en vermindert de ontwikkeling.

Bijenplanten die op het balkon worden gekweekt kunnen het beste in potgrond voor kruiden worden geplant. Ze bevatten minder voedingsstoffen, waardoor de insectvriendelijke planten vroeger tot bloei kunnen komen. 

 

Om bijenplanten te onderhouden, heeft men geen groene vingers nodig. Bij hitte en droogte is regelmatig gieten noodzakelijk. Bij het gieten is het belangrijk dat er geen stuwvocht (ophopend vocht) ontstaat.

 

Hoe worden bijenplanten gesnoeid?

Regelmatig schonen (uitgebloeide bloemen verwijderen) en snoeien is voor elke balkontuinder normaal. Door het snoeien en het verwijderen van oude en verwelkte plantendelen worden een betere vertakking en het ontstaan van nieuwe bloemen gestimuleerd. Door het regelmatige snoeien van bijenplanten wordt de bloeiperiode verlengd en daarmee de bedrijvigheid van de insecten.

 

Hoe worden bijenplanten op de juiste manier bemest?

Bijenplanten worden op ongeveer dezelfde manier bemest als de kruidenplanten. Een zwakke bemesting in het voorjaar bevordert de groei en is voldoende voor de ontwikkeling van de planten. Door veel te bemesten groeien de planten weliswaar harder maar het is niet bevorderlijk voor het ontstaan van bloemen. Als potgrond wordt gebruikt, zijn daarin meestal voldoende voedingsstoffen voorhanden. In de tuin wordt in het voorjaar compost of enkele hoornspaanders gebruikt voor de bemesting.

Bijenplanten zijn meestal nog heel oorspronkelijk zonder veel invloed van kwekers. De meeste planten vormen zaad en verspreiden zich zelf. Daarom kunnen bijenplanten eenvoudig door zaad worden vermeerderd. Afhankelijk van de soort kunnen ook stekjes worden genomen of kunnen de planten worden gedeeld.

 

Bijenplanten dienen als voedsel voor kleinste diertjes zoals insecten of bijen. Ze kunnen echter ook meer want ze zijn heel decoratief en een lust voor het oog. Vaak geuren de planten en soms kunnen ze ook in de keuken worden gebruikt.  

 

Welke soorten bijenplanten zijn er?

De bloemen van bijvriendelijke planten zijn van het voorjaar tot in de herfst aan te treffen, afhankelijk van de bloeiperiode van de bijenplanten. De meeste bloeien in de zomer als de zon het krachtigst is.

Enkele kruidenplanten zijn uitgesproken bijenmagneten. Dit is bv. het bonenkruid, tijm, lavendel, oregano en bergmunt. Tijdens de bloeiperiode lokken de planten massa’s bijen, hommels en vlinders en zorgen zo voor een zoemend festijn op het balkon en in de tuin.

 

Verdere Informatie

Over bijen- en insectvriendelijke planten wordt momenteel veel gepraat en zijn een positieve trend voor het balkon en de tuin. De bescherming van de natuur en het behoud van de biodiversiteit is op grote schaal dringend noodzakelijk, maar ook op kleine schaal in eigen tuin kunt u de natuur een handje helpen. Bijenplanten zijn planten die een grote aantrekkingskracht hebben op insecten die stuifmeel verzamelen en hen langdurig voeding bieden. De planten die rijkelijk nectar bezitten worden niet alleen door bijen bezocht, maar ook door hommels, vlinders of kolibrievlinders. Bijenplanten bezitten normaal gesproken ongevulde bloemen met veel meeldraden en stuifmeel. Vooral de plantenfamilie van de lipbloemigen (Lamiaceae), de kruisbloemigen (Brassicaceae) en de composieten (Asteraceae) zijn heel aantrekkelijjk voor insecten. De plantenfamilies hebben zo veel soorten, dat er voor elke standplaats en elke bestemming de passende insecten- en bijenplanten kunnen worden gevonden.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee