Terug

Begonia’s overwinteren - 3 stappen tot succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om te overwinteren​?
    • Vorstgevoelige begonia's worden in de herfst voor de eerste nachtvorst in huis gehaald.
  2. Hoe ver moeten begonia's worden teruggesnoeid​?
    • Begonia's overwinteren in de wortelstok of in hun bollen, zodat de stervende spruit in de herfst volledig wordt weggesnoeid.
  3. Waar en hoe, laat u begonia's overwinteren​?
    • De rustende bollen worden ofwel droog in het substraat of uitgegraven in zakken op een koele plaats gelegd.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om te overwinteren

Zodra de weersvoorspelling de eerste nachtvorst aankondigt, is het tijd voor het overwinteren van knolbegonia's (Begonia x tuberosa inclusief hybriden). Kort voor de rustfase bereikt de begonia de maximale groei. Bij dalende temperaturen trekt de warmteminnende plant zich terug in de wortelorganen en sterven de bovengrondse delen van de plant af. Uiterlijk op dit tijdstip worden begonia's ingewinterd.

 

Stap 2: Begonia's voorbereiden en afsnijden

Begonia's maken deel uit van het standaardrepertoire van perk- en balkonbeplanting. Hun prachtige bloemen sieren bijna het hele jaar door bloembakken, potbeplanting of perken afzijdig van de volle zon. Als de begonia's zich in gemengde bakken of perkbeplanting bevinden, moeten ze om te laten overwinteren, worden uitgegraven. U wacht tot de spruit sterft door de eerste nachtvorst. Voor het uitgraven, worden de plantendelen direct boven de grond afgesneden. Gebruik een schop of een plantenschep om de bollen uit de grond te graven. U laat ze drogen en verwijder de aarde. De bollen moeten in de winter droog worden bewaard. Om ervoor te zorgen dat ze niet helemaal uitdrogen, worden ze in plastic zakken gewikkeld of, vergelijkbaar met dahlia's in zandbakken.

Met induviduele begonia in potten heeft u minder werk. Hun scheuten worden ook direct na hun dood afgesneden. Laat ze in de potten drogen, verwijder alle organische plantenresten en breng ze naar de winterverblijven.

 

Stap 3: Standplaats & verzorging tijdens het overwinteren

Opgegraven knolbegonia's worden bewaard tussen 5 en 10 graden Celsius. Na het opgraven, worden ze schoongemaakt en verwijdert van alle oude plantenresten. De wortelorganen hebben tijdens hun rustfase geen licht nodig. Koele kelders, garages, de werkplaats of vergelijkbare plaatsen zijn geschikt als winterverblijf. Om schimmelgroei te voorkomen, mag er geen overmatige vochtigheid zijn. Bescherming tegen uitdroging wordt geboden door in een zandbak of in een foliezak te wikkelen. Vanuit het oogpunt van gewasbescherming is het raadzaam om de bollen regelmatig op schimmel te controleren.

Hetzelfde geldt voor begonia's, die overwinteren in een pot. Het substraat wordt in de winter niet gegoten of bemest. Pas na het overwinteren in maart of april wordt de aarde opgefrist, danwel wordt de bovenste laag vervangen. Vanaf dat moment worden ook de opgeslagen bollen in potten en dozen geplant. Begonia's mogen alleen naar buiten, als er geen vorstgevaar meer is. Tot die tijd houdt u ze in de beschutte serre of op de heldere vensterbank.

 

Verdere Informatie

Begonia's (botanische begonia) staan ​​bekend om hun overvloedige bloeiplezier. Het geslacht omvat meer dan 900 soorten en een nauwelijks te overzien aantal hybriden en kruisingen. De meeste soorten komen voor in tropische bossen over de hele wereld. Op enkele uitzonderingen na zijn begonia's bij ons niet winterhard en moeten ze overwinteren in vorstvrije ruimte’s. Bij de de teelt gedragen begonia's zich veeleisend. Groene vingers bieden daarbij de beste voorwaarde om de opvallende bloeiende planten het gehele jaar te begeleiden.

                              

Passend daarbij...

Begonia 'Glowing Embers®'
Begonia 'Glowing Embers®'3 JUMBO-planten
€ 6,45
omhoog
Trusted Shops Guarantee