Terug

Zijde- of Perzische slaapboom correct verzorgen, snoeien en planten

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de zijdeboom geplant?

Zijdebomen komen oorspronkelijk uit warmere streken en werden in ons land lange tijd als vorstgevoelig beschouwd. Dit geldt nog steeds voor koude gebieden. Maar door de klimaatverandering voelen warmteminnende planten zich hier langzaam thuis. Wijnbouwgebieden bieden alles wat nodig is als voorwaarde voor de zijdeboom.

Welke standplaats is geschikt voor de zijdeboom?

Zonnige, warme maar ook windvrije plaatsen worden als ideaal beschouwd voor de zijdeboom. Zo'n plek kan een muur op het zuiden van het huis zijn of een eenzame plek midden in de tuin. De bladverliezende heester verdraagt ook halfschaduw, maar zal op deze plaatsen iets minder bloeien. Een goed doorlatende en humusrijke bodem rondt de vereisten voor de standplaats af. Droogte is nauwelijks een probleem voor de zijdeboom. Zelfs wekenlange droogte hindert de warmteminnende plant nauwelijks. Aan de andere kant zijn koele, vochtige plaatsen of zware kleigronden niet erg geschikt en zullen ze de vorstbestendigheid aantasten. 

De zijdeboom wordt in het voorjaar geplant. Dit geeft de planten genoeg tijd om zich te vestigen en wortel te schieten tot de herfst. Om aan de doorlaatbaarheid van de grond te voldoen, wordt de grond onder de plant gedraineerd. Het plantgat wordt dieper gegraven en, vooral op kleigrond, opgevuld met een laag grind van enkele centimeters dik.

Ook bij potplanten speelt deze afwatering een rol. Het afwateringsgat op de bodem van een voldoende grote pot wordt bedekt met aardewerk scherven en vervolgens opgevuld met een laag zand van twee tot vijf centimeter. Voor de potcultuur kan zandige potgrond, maar ook kruidengrond worden gebruikt. Geef de zijdeboom na het planten goed water.

Hoe wordt de zijdeboom correct verzorgd?

Zijdebomen vereisen weinig zorg op de juiste plaats. Als ze eenmaal in de tuin gegroeid zijn, verdragen ze droogte en hebben ze nauwelijks voedingsstoffen nodig. De zijdeboom heeft iets meer aandacht nodig als hij in potten wordt gekweekt. Zijn wortels kunnen zichzelf niet helpen in de diepte van de grond, dus regelmatig water geven en een handvol hoornschaafsel in het voorjaar behoren tot de regelmatige verzorging. Verder moeten de potplanten om de drie, uiterlijk om de vijf jaar in vers substraat worden verpot.

Hoe overwintert de zijdeboom

Zijdebomen gedragen zich als bijna alle matig vorstbestendige planten. Hun vorstbestendigheid neemt toe met de leeftijd en doordat ze meer verhouten. Vorstbescherming is de eerste jaren onvermijdelijk. Kleinere planten moeten in vliesdoek of jute zakken worden gewikkeld. In hardere klimaten is deze bescherming niet voldoende en worden de jonge struiken ingepakt met droge bladeren. Om te voorkomen dat het vochtig wordt en begint te rotten, wordt alles afgedekt met een folie die zo is vastgemaakt dat het winddicht is. Bij oudere exemplaren kan het hout in de winter barsten door de sterk wisselende temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Deze kunnen bij de stam worden vermeden door er kokosmatten omheen te wikkelen of een schaduwplank te binden aan de kant die naar de zon is gericht.

Zijdebomen in kuipen kunnen het beste in een koude kas of onverwarmde serre worden gehouden. Ze werpen ook hun bladeren af en brengen hun rustperiode bladerloos door.

Hoe wordt de zijdeboom correct gesnoeid?

Snoeien is niet nodig bij de zijdeboom. Het vormt natuurlijk een mooie pittoreske kroon. Takken kunnen zo nodig worden ingekort.

De zijdeboom kan zowel door ontkiemend zaad als door kopstekken in de vroege zomer worden vermeerderd. De zaden zitten in de peulvruchten. Helaas rijpen ze op onze breedtegraden niet voldoende, wat hun kiemkracht beperkt. Het licht opruwen van de harde zaadhuid met schuurpapier of een nagelvijl verbetert het kiemresultaat. Ook het weken in een warmwaterbad gedurende 24 uur. Stekken wortelen bij warmere bodemtemperaturen tussen 20 en 25°C. Dit temperatuurbereik kan worden bereikt met een bodemverwarming. Onder de 15°C lukt het stekken nauwelijks.

Onder glas kan spint of witte vlieg voorkomen. Buiten kan op vochtige, koele plaatsen verwelking door schimmel optreden.

 

Hoe kan de zijdeboom gebruikt worden?

De zijdeboom ziet er indrukwekkend uit in een solitaire positie. Daarom wordt hij als solitair geplant, in de tuin of in een kuip op het dakterras. De breed gebogen kroon maakt de zijdeboom tot een aantrekkelijke dakplant voor zitplaatsen. Zijdebomen zien er perfect uit in mediterrane omgevingen of tuinen, bijvoorbeeld in combinatie met citrusplanten. De betoverende bloemen verschijnen midden in de zomer en zorgen voor een zuidelijke vakantie flair tot aan uw voordeur.

Welke soorten zijdebomen zijn er?

Er zijn wereldwijd 130 soorten, maar alleen Albizia julibrissin is algemeen in de handel, met enkele cultivars. Summer Chocolate' is de naam van een prachtige variëteit met donkerpaarse bladeren. De cultivar 'Ernest Wilson' is beter bestand tegen vorst en wordt aanbevolen voor regio's met een koeler klimaat. De variëteit Albizia julibrissin var. rosea verrukt met roze bloemhoofdjes. Zeldzaam is daarentegen de witbloeiende vorm Albizia julibrissin var. alba

 

Verdere informatie

Liefhebbers van het zuiden en de Middellandse Zee hebben tijdens een wandeling al het oog laten vallen op de zijdeboom. Albizia julibrissin, zoals hij botanisch wordt genoemd, is een mimosaplant (Mimosaceae) die behoort tot het geslacht Albizia met bijna 130 andere soorten. Hun verspreidingsgebieden zijn voornamelijk de tropische gebieden van het zuidelijk halfrond, met name Afrika, Azië, Australië en Zuid-Amerika. De soorten groeien als loofbomen, struiken of klimmers. De zijdeboom wordt ook wel Perzische slaapboom genoemd. Nog maar enkele decennia geleden was deze exotische houtachtige plant alleen bekend als kuipplant. Inmiddels wordt hij vaker gezien in tuinen, vooral in wijngebieden. Het steeds mildere en warmere klimaat maakt de zijdeboom langzaam tuinwaardig. De zijdeboom groeit in de vorm van een boom of struik. Naarmate hij ouder wordt, krijgt hij een brede kroon en bereikt hij een hoogte tot 6 meter. Met een jaarlijkse groei tot 40 cm geldt dat ook voor de breedte. Deze warmteminnende heester wordt gewaardeerd om zijn filigrane bladeren, die onmiskenbaar zijn verwantschap met de mimosa aantonen. De bladeren zijn dubbel geveerd, afwisselend en bestaan uit talrijke sikkelvormige veertjes. Ze wiegen met elke bries en vouwen zich mimosa-achtig op als het donker en droog is. Deze bijzonderheid bezorgde de zijdeboom de bijnaam slaapboom. De aantrekkelijke bloemtrossen lijken op roze kwasten. Ze verschijnen midden in de zomer aan de uiteinden van de takken en verrukken met hun lange meeldraden. Uiterlijk dan wordt de zijdeboom een absolute blikvanger in de tuin. In de herfst hebben zich uit de bloemen peulen gevormd die tot 15 cm lang worden. De zijdeboom vormt zelden kiemkrachtige zaden op onze breedtegraden.

De zijdeboom is een prachtige plant die door de klimaatverandering steeds meer zijn weg vindt in de tuinen. De bladverliezende houtige plant is bijzonder effectief als deze alleen staat, omdat zijn platte gebogen kroon op zijn mooist is op een enkele standplaats. In strenge klimaten is het ook raadzaam om de zijdeboom als kuipplant te kweken. Als kuipplant bereikt hij niet de afmetingen van de volle grond, maar ontwikkelt zich tot een statige plant voor dakterrassen en grotere balkons.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee