Terug

Witte Moerbei

Witte moerbeien zijn minder vanwege hun vruchten bekend, maar meer vanwege de bladeren, die de zijderupsen als voedsel dienen en daarom tot nu toe b.v. in Indië als ‘voerbomen’ worden aangeplant. De naam ‘witte moerbei’ komt niet alleen door de vruchten, die zich al naargelang de hoeveelheid zon ook rossig kunnen verkleuren, maar meestal wit blijven, maar op de eerste plaats door de witachtige knoppen. De smaak van de vruchten is zo zoet, dat deze heerlijk direct van de boom kunnen worden gegeten. De bladeren kunnen vele verschillende vormen hebben en variëren aan slechts één boom van een gladde rand tot een diep ingesneden, vingervormige rand.

 

Standplaats en Verzorging

De moerbei is zeer makkelijk te onderhouden. Deze verdraagt droogte, hitte en karige bodems heel goed en komt zelfs met een stedelijk klimaat overweg. Deze prefereert een zonnige tot halfschaduwrijke, warme standplaats en is ongevoelig voor wind.

Moerbeien in bloempotten, die vol bladeren zitten, moeten heel veel en regelmatig worden gegoten, omdat de behoefte op grond van de grote, zachte bladeren hoog is. Het gieten kan zo worden gedoseerd, dat de aarde tot onderaan de pot vochtig is. Er kan ook een watervoorraad in de onderzetter blijven staan. Herhaalde of extreme droogte leidt tot afvallende vruchten en bladeren. In de volle grond geplante moerbeien moeten bij de zomerse droogte een tot twee keer per week flink worden gegoten.

 

Bemesting

Op grond van de krachtige groei is de behoefte aan voedingsstoffen ook zeer hoog. Bemest vanaf maart tot september wekelijks met een complete meststof (vloeibaar, wateroplosbaar poeder of in vorm van staafjes) of gebruik in maart en in juni een langwerkende meststof. De moerbeien in de tuin moeten in het voorjaar met compost of een organische langwerkende meststof worden verzorgd, wat zo nodig in juni kan worden herhaald.

 

Snoeien

Het snoeien is niet persé nodig, maar in maart jaarlijks mogelijk om de grootte van de kroon en haar vertakking in toom te houden. Met betrekking tot het vruchthout kunt u niets verkeerd doen: moerbeien ontwikkelen zowel aan het jonge als aan het oude hout vruchten.

Trusted Shops Guarantee