Terug

Wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia)

Vogels houden van de kleine oranje vruchtjes die eruitzien als kleine appeltjes. Hierdoor wordt de wilde lijsterbes ook wel vogelbes genoemd.

 

Standplaats en Verzorging

Door zijn maximale groeihoogte van 10 meter geeft de wilde lijsterbes de voorkeur aan een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Hierbij moet rekening gehouden met het feit dat hoe minder bloemen er komen, hoe meer schaduw de boom krijgt. Diegene die een wilde lijsterbes dus vooral vanwege de bloemen en de bessen wil hebben, moet daarom voor een zonnig plekje zorgen. Bij de keus van de standplaats er op letten dat de wilde lijsterbes niet te nat staat. Ophopend vocht is slecht voor deze boom.

Vogelbessen hebben de naam giftig te zijn, maar gekookt zijn deze dat zeer zeker niet. Rauw zijn ze inderdaad giftig. Vogelbessen hebben een zeer wrange smaak.

 

Oogsten

Van augustus tot in oktober kunnen de oranje vruchten worden geoogst. Deze zijn goed geschikt voor het bereiden van thee, jam en gelei. Op deze manier gemaakt, ontwikkelen ze een zeer goede, maar wel speciale smaak.

Trusted Shops Guarantee