Terug

De vlinderstruik op de juiste manier vermeerderen– 3 stappen naar het succes

Inhood

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om de vlinderstruik te vermeerderen?
    • De meest gebruikelijke manier om buddleia te vermeerderen is stekken in de vroege zomer.
  2. Hoe wordt de vlinderstruik op de juiste manier vermeerderd?
    • Buddleia kan vegetatief worden vermeerderd door stekken.
  3. Waarop moet worden gelet bij de verzorging tijdens de vermeerdering?
    • Tijdens de wortelvorming moet ervoor worden gezorgd, dat de bodem gelijkmatig vocht is zonder stuwvocht.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip voor het vermeerderen bepalen

Buddleia zijn bladverliezende sierheesters. In de handel worden voornamelijk soorten aangeboden die relatief eenvoudig vegetatief vermeerderd kunnen worden door middel van stekken. Stevige scheutuiteinden, die in de vroege zomer of zelfs midden in de zomer kunnen worden geknipt, zijn geschikt. Midzomer brengt echter het risico met zich mee dat de jonge plantjes door warmte-effecten minder goed doorwortelen.

 

Stap 2: De juiste methode voor het vermeerderen kiezen

Vlinderstruiken staan ​​bekend om hun snelle groei. Evenzo snel schieten de stekken wortel tijdens de opkweek. Als u de struiken naar soort wilt vermenigvuldigen, is er geen andere manier dan vegetatieve vermeerdering. Vanaf de vroege zomer worden scheutuiteinden afgesneden met drie tot vijf paar bladeren. De onderste twee paar bladeren worden verwijderd en ongeveer 1 centimeter onder de laatste bladoksel wordt een schuine snede gemaakt. De scheutuiteinden van de Buddleja zet u in potten met een vochtig opkweeksubstraat. De stekken worden vervolgensgegoten met water en afgedekt met een folie. Daaronder vormt zich een vochtig microklimaat, waarin de buddleia-stekken wortel schieten.

Voortplanting door aderen in de herfst vindt voornamelijk plaats in de professionele teelt. Vaker en gemakkelijker bij huishoudelijk gebruik is het opgraven van wilde zaailingen van de vlinderstruik. Buddleia zaden verzamelen zich op droge standplaasten. Deze eigenschap wordt door natuurbeschermers niet graag gezien, zodat het gebruik ervan in tuinen op kriktiek kan rekenen. Voor degenen die niet geïnteresseerd zijn in de eigenschappen van de soort, kunnen wilde zaailingen in het voorjaar opgraven en overplanten naar een nieuwe standplaats in het perk of in de pot.

 

Stap 3: standplaats en onderhoud tijdens het vermeerderen

Tijdens de bewortelingsfase worden de Buddleia-stekken op een lichte, maar niet in de volle zon geplaatst. Als het te warm wordt, kunnen de groeiende jonge planten verbranden. De stekken worden regelmatig met water besproeid. Na korte tijd begint nieuwe bladgroei. Vanaf dit punt kan de folie worden verwijderd. De vermeerderde vlinderstruiken worden enige tijd in potten gekweekt en later afzonderlijk in potten gezet. Bij opkweek moet ervoor worden gezorgd, dat het opkweeksubstraat altijd vochtig is, maar niet nat. Buddleia geeft de voorkeur aan matig vochtige in plaats van natte grond. Te veel bodemvocht leidt meestal tot wortelrot bij jonge vlinderstruik planten.

 

Verdere Informatie

De vlinderstruik is ongetwijfeld een van de meest populaire zomerbloeiende struiken. Botanisch heet de soort Buddleja davidii, die veel kleurrijke soorten bevat. De snelgroeiende en bladverliezende struik is vooral populair bij vlinders. De prachtige bloeiwijzen trekken de insecten als een magneet aan, waardoor het bloeiende hout de bijnaam vlinderstruik krijgt. Buddleia zijn niet veeleisend en gemakkelijk te verzorgen sierstruiken. Door hun compactheid kunnen ze gemakkelijk in tuinperken worden geïntegreerd en nemen ze een prominente plaats in. Ze zijn net zo effectief solitair geplant of in een pot op het terras. Vanwege hun brede scala aan toepassingen willen tuinders vaak zelf vlinderstruiken vermeerderen.

                              

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee