Terug

Vlinderstruik (Buddleja)

Deze plant is als zomerbloeier een geliefde sierstruik, die vlinders aantrekt en lang bloeit. Vanwege deze eigenschap noemt men de plant ook wel vlinderstruik of vlinderboom. Hij biedt veel nectar en verspreidt een intensieve geur die aan honing doet denken. De plant groeit snel, ca. 1-1,5 meter per jaar.

 

Standplaats en Verzorging

De buddleja heeft niet veel verzorging nodig. Hij is eenvoudig, gemakkelijk te verzorgen, robuust en groeit op bijna elke humusrijke bodem. Regelmatige bemesting, vooral na het snoeien is aan te raden. Hij houdt van een zonnige plaats die enigszins beschermd is tegen de wind.

De buddleja is niet giftig en daardoor ook geschikt voor tuinen, waarin kinderen spelen. Het afsnijden van de uitgebloeide bloemen bevordert een verdere bloeiperiode. Bij goede groei- en weersgesteldheid kan de buddleja een hoogte tussen de 2 en 3 meter bereiken. Normaalgesproken is de buddleja winterhard en wordt met de jaren steeds vorstbestendiger. Dit ligt echter ook aan de soort. Droge bladeren of  dennentakken als winterbescherming is aan te bevelen.

 

Snoeien

De plant zou in het voorjaar moeten worden gesnoeid - als de vorstperiode voorbij is. Hij bloeit op nieuw eenjarig hout. Een keer per jaar radicaal terugsnoeien verdraagt de plant ook

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee