Terug

Sneeuwbal (Viburnum bodnantense)

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de sneeuwbal correct geplant?

Haal de plant uit de transportverpakking en dompel de plant indien nodig (als de grond droog lijkt). Voor het planten moet de zwarte kunststof pot verwijderd worden.

Plant de sneeuwbal in het voorbereide plantgat, dat minstens dubbel zo breed als de wortelkluit moet zijn. De plantafstand tegenover andere planten in uw tuin, moet minstens één meter bedragen. Ook het planten in een voldoende grote kuip is mogelijk, omdat de plant snel groeit en navenant veel ruimte nodig heeft. Als u de plant in een pot plant, moet u een drainagelaag met grind of kleisplinters op de bodem van de pot aanbrengen om wateroverlast te voorkomen. Plaats de plant tot aan de bovenkant van de wortelhals in het plantgat of de kuip. Vul vervolgens het plantgat met de uitgegraven grond en druk het substraat lichtjes aan. Als de tuingrond zwaar is, kunt u het beste wat grind of zand toevoegen om de grond in het beplantingsgebied beter doorlaatbaar te maken. Hierdoor kunnen de planten snel wortelen en wordt ook wateroverlast voorkomen. De struik stelt weinig eisen aan de bodem en groeit in elk goed gedraineerd en voedselrijk substraat. Geef na het planten één keer flink water.

Pas de hoeveelheid water aan de groei en het weer aan. In maart/april heeft de plant meestal weinig water nodig, vanaf mei, als het warm wordt, meer.

 

Hoe moet de sneeuwbal correct verzorgd worden?

De standplaats moet zonnig tot halfschaduwrijk en beschut zijn, want de bloemen verdragen geen strenge vorst.

Over het algemeen is de sneeuwbal heel gemakkelijk te verzorgen. Na het planten is de waterbehoefte hoog, oudere exemplaren hoeven alleen water te krijgen tijdens langdurige droge periodes in de zomer. De sneeuwbal houdt niet van langdurige droogte of wateroverlast. Geef de planten alleen water als de bovenste grondlaag is uitgedroogd.

De sneeuwbal hoeft niet bemest te worden als hij in voedselrijke tuingrond staat. Meestal is het voldoende om 2x per maand water te geven zodat de grond licht vochtig blijft. Als de plant niet bloeit, komt dat vaak doordat de grond is uitgedroogd. Bij bijzonder warm en droog weer moet het water geven worden aangepast.

Snoeien is niet nodig. Als u de sneeuwbal wat wilt uitdunnen, kunt u oude scheuten na de bloei helemaal afknippen. 

 

Hoe wordt de sneeuwbal gebruikt?

De sneeuwbal is zeker een van de mooiste winterbloeiers in de tuin! Hij staat het liefst solitair in de tuin, want hij kan tot 2,5 meter hoog en net zo breed worden. Als solitair geplant, komt de pracht van de bloemen het best tot zijn recht. De roze bloemen hebben een heerlijke vanillegeur en zitten op de donkerbruine takken zonder blad in de late winter - een geweldige blikvanger! Om van dit spektakel te genieten, plant u de wintersneeuwbal bijvoorbeeld in de voortuin. Als kuipplant is een plek op het terras aan te raden waar u de pracht van de bloemen vanuit het huis kunt zien.

omhoog
Trusted Shops Guarantee