Terug

Schoonvrucht (Callicarpa)

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de schoonvrucht correct geplant?

Haal de planten uit de transportverpakking en geef ze indien nodig water (als de grond droog lijkt). Verwijder voor het planten de zwarte plastic pot van de planten.

De schoonvrucht, ook wel callicarpa genoemd, kan in het voor- of najaar in de tuin worden geplant. Een warme, zonnige tot halfschaduwrijke standplaats is ideaal voor de boom. Graaf hiervoor een plantgat dat minimaal twee keer zo groot is als de kluit. Maak de bodem van het gat los met een hark en leg er een drainagelaag van kiezels, korrels of gebroken aardewerk in. Bedek deze laag met potgrond. De kluit wordt nu in het midden van het plantgat geplaatst en het gat wordt opgevuld met de uitgegraven grond (gemengd met hoornspaanders). Als de tuingrond zwaar is, kunt u het beste wat grind of zand toevoegen aan de grond, zodat de bodem in het plantgebied beter doorlatend wordt. Hierdoor kunnen de planten wortels vormen en snel groeien en voorkomt u ook stuwvocht. Na het planten de grond aandrukken en eenmaal flink water geven. Een laag schorsmulch beschermt het wortelgebied tegen droogte en vorst.

Voor het kweken in een pot gebruikt u ofwel doorlatende potgrond of beter, potgrond met grove bestanddelen, liefst ook met een hoog veengehalte. Er moet een afvoergat in de bodem van de pot zijn, dat is afgedekt met een drainage van potscherven om stuwvocht te voorkomen.

Hoe wordt de schoonvrucht correct verzorgd?

De schoonvrucht geeft de voorkeur aan een gelijkmatige watertoevoer, de grond mag nooit helemaal uitdrogen. Geef de planten water in droge periodes, maar vermijd stuwvocht. Een laag mulch onder de plant vermindert de verdamping. Potplanten moeten regelmatig worden gegoten, ook hier moet stuwvocht worden vermeden. De schoonvrucht heeft geen bemesting nodig en toch draagt ​​zij zeer rijkelijk vruchten.

Als de struiken te groot worden of kaal beginnen te worden, kunnen ze in februari om de drie jaar ingrijpend worden gesnoeid. Hiervoor worden de takken met slechts enkele bloemen verwijderd. Hier zullen zich nieuwe scheuten vormen. Deze bloeien en dragen niet in hetzelfde jaar vruchten, aangezien de schoonvrucht alleen op tweejarig hout bloeit, maar in het volgende jaar wordt u beloond met een weelderige bloemen- en bessenpracht.

Hoe kan de schoonvrucht worden gebruikt?

De onderhoudsvriendelijke en snoei verdragende schoonvrucht is bijna het hele jaar door een visueel hoogtepunt. Met haar compacte, opgaande groei is zij zeer veelzijdig. Solitair in de tuin, in een pot op het balkon of terras of als kleurrijke haag trekt het donkerpaarse blad direct de aandacht. In de zomer zijn de witte bloemtrossen een magneet voor bijen, vlinders en hommels. In de herfst en winter laat de struik dan haar glanzende paarse bessen zien, die de tuin sieren als de meeste planten al uitgebloeid zijn. Afgeknipte takken versierd met bessen worden vaak gebruikt in de bloemsierkunst, omdat ze wekenlang voor kleur in huis zorgen.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee