Terug

Schaduwplanten correct verzorgen en planten

Inhoudsopgave

 

Schaduwplanten voor de tuin  

Voor de schaduwtuin kunnen het beste meerjarige vaste planten en struiken worden genomen, die een goede vorstbestendigheid hebben en zich prettig voelen op lichtarme standplaatsen. Hoger groeiende vormen zien er apart geplant (solitair) erg goed uit. Grotere hosta’s (Hosta), zilverkaarsen (Actaea) of de geliefde hortensia’s (Hydrangea) zijn voorbeelden voor indrukwekkende solitair staande planten in de schaduw. Tot de kleinere vertegenwoordigers behoren de elfenbloemen (Epimedium), pluimspirea (Astilbe) of de exotisch aandoende paddenlelie (Tricyrtis).

 

Hoe worden schaduwplanten voor de tuin correct geplant?

Schaduwplanten zijn in de meeste gevallen vaste planten of struiken. Ze worden normaal gesproken als containerplant aangeboden en kunnen vanaf de lente tot de herfst geplant worden. Bij groenblijvende planten is het aan te bevelen deze in de lente te planten, zodat ze minder gevoelig op kale vorst en vorstdroogte reageren.

 

Hoe worden schaduwplanten voor de tuin correct verzorgd?

De verzorging van schaduwplanten is geen onoplosbare opgave voor tuinders. Door het meestal grote blad kan meer water verdampt worden. Daarom is een uitgebalanceerde vochtigheid van de bodem belangrijk en wordt er tijdens langere droogteperiodes regelmatig gegoten. Vruchtbare humus wekt de ontwikkeling van de planten op. Jaarlijkse bijmenging van afgezette (blad)compost verbetert het humusgehalte in de bodem. Deze maatregel is voldoende om nieuwe voedingsstoffen naar de plantenwortels te brengen.

Gesnoeid wordt afhankelijk van de plant. Bij kruidige schaduwplanten sterft de spruit na de eerste vorst af. De plantendelen vergaan gedurende de winter en hun resten worden pas in het voorjaar afgeknipt en verwijderd. Voor schaduwstruiken zijn snoeimaatregelen ook noodzakelijk om ze in vorm te houden en om bloemen te kunnen ontwikkelen. De meeste snoeimaatregelen worden aan het einde van de winter gedaan. Voor de winter is het belangrijk de gevoelige planten tegen strenge vorst te beschermen. Gelukkig zijn de meeste schaduwplanten goed bestand tegen de vorst en hebben ze meestal geen bescherming nodig. Het is normaal gesproken voldoende het afgevallen blad van de bodem te laten liggen. Het beschermt de wortelstokken tegen het doorvriezen in de winter. Een bescherming met dennentakken of een fleece is alleen voor heel gevoelige planten aan te raden, vooral als er na milde winters nog een strenge late vorst volgt en de jonge uitlopers kunnen beschadigen.

 

Verdere informatie

Donkere plaatsen zijn er in elke tuin, meestal tussen bomen en struiken of aan de noordzijde van gebouwen. Niet elke plant kan tegen het geringe licht op deze plaatsen. Vooral de van zon houdende planten hebben te weinig licht om hun bloeiende rijkdom te kunnen ontwikkelen. Voor schaduwplaatsen zijn daarom schaduwplanten geschikt. Dit zijn gewassen die in hun thuisland vooral in bossen staan en als onderbeplanting bij bomen en struiken groeien. Ze zijn zeer veelzijdig in hun hoedanigheid en kunnen net zo veelzijdig in de tuin gebruikt worden.

Schaduwplanten sieren zeer zelden door een welige bloei. Talrijke van schaduw houdende planten hebben gemeen dat ze door hun markante blad opvallen. De bladeren zijn zachter en vaak groter, deels met bonte of bijzonder gevormde bladeren. Deze visuele kenmerken maken van deze planten bladhoudende sierplanten die geenszins alleen in de bloeitijd inspirerend zijn, maar gedurende het hele groeiseizoen. Vooral lichtbladige schaduwplanten fleuren donkere plaatsen op en zijn een populair designelement in schaduwrijke beplantingen.

                              

Trusted Shops Guarantee