Terug

Spruitgroente

Spruitgroenten zijn jonge zaailingen die snel kunnen worden gekweekt uit zaden. Ze hebben een hoog gehalte aan belangrijke vitaminen, mineralen en vezels. Bovendien zijn ze energiearm en bevatten meermaals onverzadigde vetzuren. Gebruikt worden de zaden van verschillende graansoorten zoals tarwe, soja- en mungbonen, maar ook b.v. tuinkers, rammenas, radijs, broccoli en andere.

De smaak van kiemgroenten varieert van mild (sojabonen) of zoetig (mungbonen) tot wrang (alfalfa, tuinkers), nootachtig (kikkererwten) of pittig (hoornklaver) tot pikant (radijs). Afhankelijk van de variëteit voegen ze smaak toe aan bijvoorbeeld broodbeleg, stoofschotels, soepen, salades en hoofdgerechten.

Het kweken van spruitgroente is heel eenvoudig. Vier basisfactoren beïnvloeden de ontkieming van zaden: Licht, vochtigheid, temperatuur en luchtcirculatie.

Voor een optimale groei moet het licht gelijkmatig, indirect en kamerbreed zijn. Het zaadje begint zijn groeiproces wanneer het vocht opneemt. Het opkomende zaadje, de kiem, moet gelijkmatig vochtig worden gehouden. Als de kiemgroente te nat is, gaat het rotten. De meest gunstige gemiddelde temperatuur is 21°C. Tijdens het groeiproces komen gassen vrij die moeten worden verwijderd door luchtcirculatie of door de kiemen met water af te spoelen. 

 

Instructies voor het kweken van spruitgroente

1. Houd de spruitgroente vochtig, maar niet te nat.

2. Let er op, dat de temperatuur gelijkmatig om en nabij 21°C is.

3. Spoel de spruitgroente regelmatig af, minstens twee keer per dag, zo mogelijk steeds op hetzelfde tijdstip.

4. Geeft de spruitgroente voldoende uitbreidingsruimte voor het ademen en groeien.

5. Plaats de kiemgroenten die blaadjes hebben ontwikkeld in indirect licht; Zet ze pas 2-3 uur voor het koken in fel licht om de vorming van chlorofyl te bevorderen.

 

De exacte informatie over de verschillende soorten staat op de zakjes.

Om het ontkiemen te bespoedigen, is het raadzaam zaden met een harde schil in water te weken en te laten wellen (b.v. radijs 3-4 uur, tuinkers 4-5 uur, sojabonen 12 uur).

Daarna worden de zaden grondig met koud water afgespoeld. Voor het kiemproces zijn speciale kiemschalen of kiemapparaten heel geschikt. Het is raadzaam de bak voor het kiemen op een donkere en op de tweede dag op een lichte plek zonder direct zonlicht te plaatsen.

De enige verzorging is nu om de groeiende zaailingen twee keer per dag zorgvuldig af te spoelen met koud, helder water. De zaden mogen niet te lang in het water blijven liggen, anders gaan ze rotten of schimmelen. Afhankelijk van de variëteit is de ontkiemingstijd tot de spruitgroente klaar is voor consumptie ongeveer twee tot acht dagen. Tijdens het ontkiemen kunnen fijne, vezelige wortels ontstaan, die niet verward mogen worden met schimmel. Spoel de spruitgroente grondig af met water voordat u ze eet. De kiemboxen zijn bijna gesloten systemen en hebben daarom een hoge luchtvochtigheid. Na het spoelen moet het overtollige water uit het systeem worden gegoten. Tuinkers en lijnzaad bedekken hun zaden tijdens het weken met een slijmlaag. Om de vorming van schimmels te voorkomen, die hierdoor worden bevorderd, moeten deze zaden in een open schaal worden gelegd of op een dikke, vochtige katoenen doek worden gekweekt. Kikkererwten, tuinerwten en sojabonen zijn harde peulvruchten die sporen van het giftige fasine bevatten. Ze moeten kort geblancheerd of gestoomd worden voordat u ze eet.

Als u kiemgroenten in de keuken wilt gebruiken, zijn speciale zaden van biologische teelt aan te raden.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee