Komkommerkruid Borretsch
Het eenjarige keukenkruid heeft door zijn mooie staalblauwe en stervormige bloemen een hoge sierwaarde. Gebruikt worden de bloemen en de blaadjes als verse bijlage bij sla of als kruid in kwarkgerechten. Komkommerkruid is een vast bestanddeel van de “Frankfurter Grüne Soße”. De bladeren geven een komkommerachtig aroma.
Zaaien: in de volle grond: april tot juni
Kiemen: 7 tot 14 dagen bij 15-22° C
Afstand: in de rij 25, tussen de rijen 30 cm
oogsten: juni tot oktober
Standplaats
Houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke, kalkhoudende doorlatende, humeuze bodem met voldoende vochtigheid.
Verzorging
Bodem losmaken en onkruidvrij houden. Regelmatig gieten. Bij de verzorging is het raadzaam handschoenen te gebruiken om allergische reacties door de bladhaartjes te verhinderen.
Oogst
Voor de bloei oogsten. De bloemen en de blaadjes kunnen ook gegeten worden.
Tips
Het komkommerkruid trekt veel bijen aan en is een hommelmagneet. Geschikt om in te vriezen. De blaadjes en de bloemen werken rustgevend. (geneeskrachtige plant)