Terug

Kikkererwt geel

Kikkererwten zijn zeer oude cultuurplanten. Hete en droge zomers zijn gunstig voor een succesvolle oogst en deze is de laatste tijd geen uitzondering meer. De peulen hebben een dunne schil en lijken op harige erwtenpeulen. Elke peul bevat 1 - 3 onregelmatige, gerimpelde zaden, die uit de gedroogde peul losgemaakt moeten worden. Groeihoogte ongeveer 40 - 60 cm.

 

Zaaien: half mei tot half juli in de volle grond

Ontkieming: 8-15 dagen bij 20-22° C

Afstand tussen de rijen: 30 cm

Afstand in de rij: ca. 15 cm

Standplaats: zonnig

Oogst: augustus-oktober

 

Zaaien

Zaaien in rijen met een afstand in de rij van 15 cm, tussen de rijen van 30 cm. Zaaidiepte ongeveer 2 - 3 cm (donkere kiemer). Kikkererwten zijn sobere planten en hebben weinig water nodig. Ze geven de voorkeur aan lichte, goed doorlatende grond zoals zandleem. Na het zaaien goed vochtig houden.

Voorkweken in warme omstandigheden vanaf april kan een goede oogst enorm bevorderen. Week de zaden voor. Zorg ervoor dat ze afharden voordat ze worden uitgeplant. Vermijd wateroverlast!

 

Standplaats

De planten hebben een zonnige, lichte en goed doorlatende bodem nodig. Water geven alleen als het droog is.

 

Gebruik

Een gezonde traktatie die gebruikt kan worden als vleesvervanger vanwege het proteïnegehalte. Voor de bereiding kunt u de zaden weken zoals u linzen zou weken en vervolgens koken. De zaden kunnen ook worden gebruikt om te bewaren. Bekende gerechten: falafel en hummus, shakshuka en nog veel meer.

 

Tip

Kikkererwten niet rauw eten, altijd koken!

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee