Gladbladige Tuinkers
Snelgroeiend kruid, dat 1-3 weken na het uitzaaien kan worden geoogst. Pikante, pittige smaak. Heeft een bloedzuiverend effect. Geschikt als vitaminerijk extraatje bij salades, voor het verfijnen van groentecocktails, pasta- en vleesgerechten.
Zaaien: volle grond: maart-september; in huis: het hele jaar door
Ontkieming: 5-6 dagen bij 15-20° C
Afstand in de rij: 30 cm
Standplaats: zonnig - halfschaduw
Oogst: volle grond: maart-september; in huis: het hele jaar door
Zaaien
In huis dicht zaaien tot 70 g/m². Uitzaaiing in de volle grond, ca 0,5 cm diep en in rijen op een afstand van 30 cm of breed verdeeld, 2 g/m². Slechts dun met aarde afdekken (licht begunstigt de kieming), vochtig houden. In huis op 3 cm aarde of vloeipapier planten. Bij uitzaaiingen in de volle grond, in de zomer, is het raadzaam dit slechts op een schaduwrijke plaats te doen.
Standplaats
In de volle grond op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats met een losse, voedselrijke, humeuze bodem planten.
Gebruik
De verse tuinkersplantjes worden gebruikt bij salades of om ei-, pasta- en kwarkgerechten te verfijnen. Ook als broodbeleg of voor de decoratie is tuinkers in de keuken een klassieker.
Tip
Op grond van zijn snelle groei is het een geliefd kruid om gaten in vrijkomende perken op te vullen. De jonge kiembladen kunt u het beste met een schaar oogsten.