Terug

Eetpompoen 'Hokkaido' (Uchi Kuri)

De peervormige pompoenen worden steeds populairder, niet alleen in Japan maar ook bij ons. De oranjerode schil en het oranjerode vlees wijzen op een zeer hoog gehalte aan caroteen, dat dat van wortels overtreft. De vruchten bereiken een gemiddelde grootte met een gewicht van 1,5-2,5 kg. U kunt deze goed plukken en op grond van de harde schil ook in de winter meerdere maanden lang bewaren.

 

Zaaien: half april tot half juni in huis of vanaf half mei in de volle grond

Ontkieming: 6-10 dagen bij 16-25° C

Afstand tussen de rijen: 200 cm

Afstand in de rij: ca. 100 cm

Plantafstand: ca. 80 cm

Standplaats: zonnig

Oogst: september-oktober

 

Zaaien

Twee tot 3 korrels ca. 1 cm diep in de aarde leggen, met aarde bedekken (donkere kiemer), goed aanduwen en gieten. Na het opkomen blijft de krachtigste plant staan. Gelijkmatig vochtig houden.

De pompoen kan ook heel goed in potten worden gekweekt. Door het voorkweken van de jonge planten in huis, kan er vroeger geoogst worden. Hiervoor worden in april 1-2 korrels in kleine potjes gezaaid. Na het uitlopen worden de planten 3-4 weken bij 14-16° C verder gekweekt en eind mei in de volle grond geplant.

 

Standplaats en Verzorging

Nooit laten uitdrogen. De planten hebben een zonnige, humeuze, voedselrijke en losse aarde nodig. De slingerende scheuten beklimmen ook schuttingen, composthopen (een rijpe composthoop is een goede zaai- en plantplaats) en muren.

 

Gebruik

De origineel gevormde gezonde vruchten, die rijkelijk vitamine B en caroteen bevatten, kunt u halveren en in de oven bakken. De pompoen kan met schil ook goed als soep of groente worden toebereid. Is ook heel geschikt en smakelijk als pompoenbrood.

 

Tip

Pompoenen kunt u lang bewaren, als deze rijp worden geoogst (ze klinken hol als u er op klopt) en aan de frisse lucht koel en langzaam worden gedroogd. Let op dat zich de vruchten niet aanraken, anders gaan ze snel rotten.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee