Groenlof 'Jupiter'
uitzaaiing
eind mei tot eind juni, in potten of in voren in de volle grond
kieming
10-14 dagen bij een temperatuur van 15-20°C
teelt
uitplanten of uitdunnen
afstand
30 x 40 cm
oogst
augustus tot november
De wilde cichorei is een populaire specialiteit uit Noord-Italië, is in Zwitserland onder de naam “Fleischkraut“ bekend en wordt bij ons steeds populairder. Vlak voordat de kroppen rijp zijn draaien de bladeren zich strak om elkaar heen en vormen een lange langwerpige krop (35-40 cm). Wanneer u de buitenste bladeren verwijderd, kunt u de slakroppen in de koelkast lang bewaren. De bladeren zijn sappig en knapperig. De kroppen kunt u smoren of garen in de oven, lekker met kaas gratineren en met vlees serveren. Door de licht bittere smaak van „Jupiter“ is deze groente uitermate geschikt voor mediterrane salades met balsamico azijn, zout, peper en olijfolie.
Standplaats
Op een zonnige standplaats met een voedselrijke, niet te droge bodem gedijt groenlof erg goed. De wilde cichorei komt goed overweg met matige vorst (tot -6°C) en kann dus bij een zachte klimaat, in broeibakken of beschermd door vlies ook buiten overwinteren. Wij bevelen het oogsten en inkuilen aan.
Tips
De in daarin aanwezige bitterstoffen maken de charme van deze pittige salade uit. De smaak wordt minder bitter wanneer u de bladeren een halfuur in lauwwarm water legt.