Terug

Tomate Harzfeuer

uitzaaiing

huis/schalen, maart tot april

 

kieming

10-14 dagen bij een temperatuur van 18-22°C

 

teelt

na de opkomst verspenen en vanaf half mei in de volle grond planten

 

afstand

60 x 80 cm

 

oogst

vanaf juli

 

F1-hybride met een goede vroege oogst. De ronde vruchten zijn middelgroot en rijpen gelijkmatig rood af.

 

Standplaats

Tomaten hebben een humeuze, voedselrijke, diepgrondige bodem nodig, die in de herfst goed met organische meststof werd verzorgd. Ze houden van een standplaats in de volle zon en benodigen veel water en voedingsstoffen.

 

Tips

Tomaten houden van een warme, goed doorlaatbare bodem en een kalibevattende bemesting. Ze hebben veel water nodig. Daarom is het raadzaam reeds bij het planten een ijle bloempot dichtbij het stammetje in te zetten vanuit deze het gietwater langzaam in de bodem kan sijpelen.

 

Veelgestelde vragen

 

Aan mijn tomatenplanten heb ik enige vremde scheuten gevonden. Wat kan de veroorzaker hiervoor zijn?

Omdat bij meerdere tomatenplanten deze scheuten zijn opgetreden, gaan wij ervan uit dat virussen de veroorzaker zijn. Virussen worden door zuigende insecten zoals bladluizen of wandgedierte overgebracht. Het is raadzaam deze scheuten uit te trekken. Een verdere oorzaak kunnen knoppenmutaties zijn. Een zo veranderde knop leidt tot een ander groei. (Ook chemicaliën kunnen gestuikte scheuten veroorzaken.)

 

Waarom blijven vele tomaten van de soort ‘Hartvuur’ F1 om de steel heen geel?

Deze schadebeeld wordt groen- of geelkraag genoemd. Helaas neigt de vroegrijpende en smakelijke tomatensoort ‘Hartvuur’ F1 hiertoe. Schadeverwekkers zijn niet de oorzaak. Het is een fysiologische stoornis. Deze tred op indien de temperatuur, de grond- en luchtvochtigheid tijdens de groeitijd sterk wisselen. In de volle grond is het - tenzij door het aangepaste gieten – niet mogelijk voor te komen. In de broeikas kunt u sterke temperatuursverschillen door het luchten en schaduwen lenigen. Soorten die zelden toe de groenkraag neigen, zijn b.v. ‘Sixtina F1’ of ‘Hartgloed’ F1. ‘Hartgloed’ F1 is de zussoort van ‘Hartvuur’ F1, maar deze heeft niet dezelfde vruchtkwaliteit als de geliefde ‘Hartvuur’ F1.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee