Terug

Stambonen 'Prinzessa'

uitzaaiing

volle grond, half mei tot eind juni

kieming

8-14 dagen bij een temperatuur van 15-22°C

teelt

aanaarden na de opkomst

afstand

3-5 cm x 40 cm

Oogst

vanaf juli

Een middelvroege, hoge opbrengst gevende soort zonder draden. Een duidelijke verbetering van de oude soort ‚Holl. Prinzess‘. ‚Prinzessa‘ heeft fijne, smalle, donkergroene peulen. Deze soort is niet alleen e.a. in hamspek gewikkeld een bekoring voor het oog, maar bereidt ook een aromatische streling voor het gehemelte. De 14-16 cm lange, rechtop en gladde peulen hebben een diameter van 8-9 mm. ‚Prinzessa‘ is vers geplukt en dan kort gekookt een specialiteit. Het is raadzaam deze voor het invriezen niet te blancheren, maar vlak voor de consumptie even met hete water te koken zodat ze krachtig vers kan worden opgediend.

Alle bonen verzamelen stikstof vanuit de lucht en zetten deze voedingsstof met behulp van bepaalde bacteriën in de wortelknolletjes af. Het stikstof is voor het uitgroeien van de planten heel belangrijk. Niet alleen de plant maar ook de bodem profiteert van de verzameling van het stikstof voor de volgende sterk terende teelt.

Standplaats

Losse bodem op een zonnige standplaats.

Activiteiten ter verbetering van de bodem

De bonen kunnen op grond van bepaalde knolbacteriën aan de wortels het stikstof van de lucht verwerken, zodat slechts een geringe toevoer van voedingsstoffen nodig is. In de herfst of in het vroege voorjaar kunt u goed verrote compost of een passend organisch product licht in het gesteente in de bodem inwerken.

Tips

De bonen vlak met aarde bedekken en goed aanduwen. Na de opkomst bij een hoogte van ca. 10 cm van de jonge planten licht aanaarden. Bij droogte besproeien.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee