Terug

Zonnebloem ‘Snack‘

De snelgroeiende zonnebloem ‘Snack’ werd voor gezondheidsbewuste smullers ontwikkelt die graag in de eigen tuin oogsten. Ze levert niet alleen imposante goudgele bloemen maar ook bijzonder vele grote, zachte pitten met een nootachtige smaak.

 

Zaaien: volle grond: april-juni

Ontkieming: 12-18 dagen bij 15-25° C

Plantafstand: 30x40 cm

Standplaats: zonnig

Oogst: juli-september

 

Zaaien

Wij adviseren de zaden direct aan de gewenste plaats uit te zaaien, telkens 2-3 zaden tezamen, omdat zich zonnebloemen niet goed laten verplanten. Na het opkomen verspenen, zodat slechts de krachtigste plant overblijft. Ook late uitzaaiingen begin juni worden nog een succes, de bloemen verschijnen dan iets later in de herfst.

Standplaats

Geef de zonnebloemen een zonnige plek en een doorlaatbare, zanderig humeuze bodem. De ca. 2 meter hoge planten groeien snel en beginnen reeds vanaf juli met de bloei.

Gebruik

Als de bloemhoofdjes goed droog zijn, kunt u de pitten door wrijven en kloppen makkelijk losmaken.

Zonnebloempitten zijn bijzonder gezond. De pitten zijn geschikt om fijne zonnebloemolie van te maken dat laag in cholesterol en rijk aan waardevolle mineralen is. De smakelijke, voedzame pitten kunnen ook als lekkere snack zo worden gegeten of licht in de pan worden geroosterd. Ook voor het bakken van brood, broodjes en gebak en als vitaminerijke kiemspruiten worden zonnebloempitten in grote hoeveelheden gebruikt.

Tips

De planten worden ca. 2 meter hoog. Ze zijn ook ideaal als zichtwering aan de tuinschutting of als achtergrond van perken te gebruiken. Als er niet geoogste bloemen overblijven, zijn tot het late najaar talrijke vogels blij met de natuurlijke voedselbron. De reuze bloemen zijn bij bijen, hommels, nuttige zweefvliegen en vlinders zeer geliefd, omdat ze veel nectar en stuifmeel bevatten. ‘Snack’ is zowel voor natuur- en boerentuinen als voor borders en snijbloemperken geschikt.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee