Terug

Hoornviooltje – Viola Cornuta

Hoorn- oftewel bosviooltjes worden steeds populairder, omdat ze enorm rijk en zeer lang bloeien. De kleine, talrijke bloemen vormen een dichte bloeiende pracht. Het tweejarige hoornviooltje 'Helen Mount' verfraait borders, wegranden en rotstuinen. Deze soort is ook geschikt voor groepsbeplantingen. Met een hoogte van ongeveer 20 cm behoort dit hoornviooltje tot de laagblijvende soorten. Helen Mount' produceert zeer overvloedige, geurende bloemen. Deze zijn veelkleurig in paarse en gele tinten.

 

Zaaien: vroeg: februari tot maart (bloei nog dit jaar) en juni tot juli (bloei het volgend jaar)

Ontkieming: 7-14 dagen bij 18-20° C

Plantafstand: 15 x 25 cm

Standplaats: zonnig

Oogst: mei-augustus

 

Zaaien:

Zaaien in perken of in bakken, bedekken met ca. 5 mm grond, aandrukken en water geven. Gelijkmatig vochtig en donker houden tot opkomst. Bakjes kunnen binnen of in de schaduw van bomen en muren worden geplaatst. Na ca. 4 weken verspenen in perken of potten en in de herfst ter plaatse uitplanten in goed doorlatende grond zonder wateroverlast of in bakken met voldoende waterafvoer.

 

Standplaats:

Hoornviooltjes gedijen het beste in de zon, maar ook in de lichte halfschaduw, in elke humeuze en voedingsrijke bodem. De bodem moet goed water doorlatend zijn. Perken beschermen tegen konijnenvraat. De hoornviooltjes kunnen ook heel goed in rotstuinen en in vlakken worden geplant.

 

Gebruik:

De bloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken. Ze zijn ook eetbaar en worden daarom vaak gebruikt om gerechten te versieren. De bladeren daarentegen kunnen aan salades worden toegevoegd.

 

Tip:

Bij vorst in de winter afdekken met dennentakken en in het vroege voorjaar bemesten. Zet potten vóór langere vorstperiodes op een schaduwrijke plaats, beschermd tegen de wind, of dek ze af. Regelmatig water geven onder dakoverstekken, ook in de winter. Kleinere planten kunnen ook in potten worden overwinterd in lichte, goed geventileerde kassen of in koude bakken en in het voorjaar worden verplant.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee