Terug

Bloemzaad

Tips voor uw bloem- en groentezaad

Met de volgende tips lukt het u, zelf prachtige bloemen of heerlijke groente te kweken. Niet inheemse groente- of bloemensoorten hebben meestal een warme plek in huis nodig of een verwarmde kas. Dit zgn. “voorkweken” voor het planten in de volle grond wordt ook voor vroege groente- of plantensoorten gedaan. Het directe zaaien in de volle grond wordt bv. bij bonen of wortels en bv. goudsbloemen of een speciale bloemenmix gedaan.

 

Zaaien voorbereiding

Gebruik bij het voorkweken zo mogelijk kweekaarde. De kweekaarde in platte schaaltjes of in speciale kleine zaadpotjes vullen. Tip: schaaltjes en potjes moeten gaatjes hebben, waar het water kan weglopen. Stuwvocht moet worden vermeden. Bij het zgn. directzaai wordt het zaad zonder voor te kweken in een fijn geharkte, onkruidvrije en goede luchtige bodem op een geschikte standplaats gezaaid. Na het zaaien met een hark voorzichtig zand erover harken. Licht aanduwen en gieten. Tip: leg het zaaisel dat een harde schaal heeft zoals bv. bonen, gedurende een nacht in lauwwarm water. Het zaaisel kiemt dan sneller en beter.

 

Zaaien 

Gezaaid wordt op een vochtige bodem met de juiste afstand (zie hiervoor de gebruiksaanwijzing op het zakje) Vervolgens het zaad licht aanduwen met bv. een plank. Zo krijgt die kiemwortel direct contact met de bodem. Zaaddiepte: Het zaaisel wordt bedekt met aarde, dubbel zo dik als het zaad is – dus een zaadje van 1 cm wordt met 2 cm aarde bedekt. Bij hele kleine zaadjes wordt de aarde met een zeef over het zaaisel verdeeld.

Speciale lichtkiemers zoals bv. petunia’s, vlijtig liesje, mannentrouw of vanillebloemen worden niet bedekt, maar alleen aangeduwd (zie hiervoor ook het zakje)

Tip: fijn zaaisel “verstopt” zich graag in de gleuf van het zakje. Om het zaaien hier eenvoudiger te maken kunt u het zaaisel met de dubbele hoeveelheid zand mengen.

In rijen gezaaid is het makkelijker het tuinperk te harken en onkruid te verwijderen.

 

Verzorging

Steeds voor voldoende (maar niet teveel) bodemvochtigheid zorgen. Dit is nodig voor het kiemen van het zaad. Bij het gieten erop letten dat het zaaisel niet wordt weggespoeld. Ideaal is het gieten met een fijne broes. Tip: met de vinger voelen of de bodem voldoende vochtig maar niet te nat is. Bij stuwvocht stikken de wortels! Na het kiemen veroorzaakt gebrek aan licht bij tegelijkertijd hoge temperaturen lange en zachte uitlopers. Daarom de temperatuur na het kiemen weer verlagen.

 

Pas op dieven! Vogels, grondkevers en muizen eten graag zaaisel en de jonge scheuten. U kunt dit voorkomen door het zaaisel met  speciale netten, plasctic zakken enz. te bedekken. Maar ook bij het verder kweken moet er op schadelijke dieren zoals bv. slakken worden gelet. De jonge scheuten bovendien tijdig na het verschijnen van de eerste blaadjes delen. Hiervoor de jonge plantjes voorzichtig uit elkaar halen en op een nieuwe plaats licht aanduwen.

 

Let ook op de gebruiksaanwijzing op het zakje. 

Trusted Shops Guarantee