Terug

Rhododendron op de juiste manier verplanten - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om rhododendrons te verplanten​?
    • De traditionale planttijden in de lente en herfst zijn ideale tijden om de rhododendron te verplanten.
  2. De juiste standplaats kiezen
    • Rhododendrons zijn bosplanten en hebben een lichte tot gedeeltelijk schaduwrijke standplaats nodig.
  3. Hoe wordt de rhododendron op de juiste manier verplant​?
    • Bij het verplanten worden rhododendrons zo verplant, dat er zoveel mogelijk wortels aan de groenblijvende struik blijven
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om te verplanten

De lente en herfst zijn nog steeds de beste planttijden van het jaar. De temperaturen zijn gematigd en er is vocht uit natuurlijke regenval. Deze voorwaarden zijn goed, om de groenblijvende rhododendron naar een nieuwe standplaats te verplanten of te verplaatsen. Verplanten in de zomer is niet aan te raden, omdat periodes van hitte sowieso problemen opleveren voor de groenblijvende struik.

 

Stap 2: De juiste standplaats kiezen

Rhododendrons zijn groenblijvende struiken die vooral voorkomen in de bossen van Azië. Ze geven de voorkeur aan lichte tot gedeeltelijk beschaduwde standplaatsen, waar ze worden beschermd tegen direct zonlicht. Zo'n standplaats is in veel tuinen te vinden. Noord en oost posities van gebouwen, of in de schaduw van grotere bomen en struiken zijn geschikte plaatsen. Als de grond voldoende vochtig is, verdraagt ​​de sierheester ook een licht zonnige standplaats.

Bij het verplanten van rhododendrons moet de nieuwe standplaats vergelijkbare omstandigheden als de oude bieden. Als u rhododendrons op een zonnige plek plant, kan dit in eerste instantie leiden tot bladverbranding. Als preventieve maatregel moet schaduw met schaduwdoek worden aangebracht.

 

Stap 3: Hoe wordt de rhododendron op de juiste manier verplant?

Rhododendrons groeien heel langzaam en terughoudend. Ze bereiken hun uiteindelijke hoogte pas na vele jaren. Gedurende deze tijd kunnen er veranderingen in de omgeving optreden, waardoor de rhododendron moet worden verplant. Staan jongere rhododendronplanten maximaal 5 jaar op hun standplaats, kunnen deze zonder problemen worden verplaatst. Bij oudere en grote struiken is het moeilijker. Hun verhuizing wordt tijdig gepland en gestart. In het voorjaar wordt de struik met een schep omgewerkt en worden de hoofdwortels doorgesneden. Afhankelijk van de grootte van de kroon, wordt het scheppen ongeveer de helft tot tweederde van de basis onder de kroon gedaan. In de daaropvolgende periode wordt de rhododendron vochtig gehouden. Op de oude standplaats vormt het nieuwe fijne wortels op de doorgesneden hoofdwortel. Het daadwerkelijke verplanten vindt plaats in de herfst of, beter, volgend voorjaar.

Wanneer het verplanten begint, wordt op de nieuwe standplaats eerst een plantgat gegraven. Hij moet twee keer zo groot en diep zijn als de kluit van de te verplanten rhododendron. Maak de bodem los met een cultivator en vul hem met wat aarde voor rhododendrons. Giet royaal water in het plantgat. Vervolgens wordt de rhododendron met een schep opgetild of uitgetrokken. Hulp van een tweede persoon is geen slecht idee, aangezien de struiken al behoorlijk zwaar zijn. Bij het uittrekken grijpt u met handschoenen direct aan de basis vast. Handschoenen zijn belangrijk, omdat rhododendrons giftige planten zijn. De grip aan de basis voorkomt dat takken en twijgen breken. De uitgetrokken kluit wordt op een zeildoek of stevige zak gelegd en voorzichtig naar de nieuwe standplaats getransporteerd. Daar zet u de rhododendron in het voorbereide plantgat. De struik mag niet dieper staan dan voorheen. Indien nodig wordt er extra aarde onder de kluit toegevoegd. Voor het opvullen wordt, ofwel het kalkvrije speciale substraat opnieuw gebruikt, of wordt tuinturf gemengd met de uitgegraven aarde. Als laatste kunt u een gietrand maken, omdat de rhododendron in de komende tijd veel water nodig zal hebben. Houtbreuk komt zelden voor bij het verplanten. Gebroken takken en twijgen worden netjes afgesneden over de volgende gezonde bladoksel.

 

Verdere Informatie

Rhododendrons ontwikkelen zich elk jaar tot het middelpunt in de tuin. Ze groeien vrij langzaam en hebben vele jaren nodig om hun uiteindelijke hoogte te bereiken. In de tussentijd veranderen tuinen en standplaatsen. Soms duurt het jaren om erachter te komen, dat een rhododendron verkeerd of onjuist is geplaatst en opnieuw moet worden geplant. Het juiste moment en de nodige voorbereidingen zullen beslissen of een rhododendron met succes wordt verplant. Vooral oudere exemplaren zijn gevoelig en groeien niet meer als ze opnieuw worden geplant.

Trusted Shops Guarantee