Terug

Pruikenboom correct verzorgen, snoeien en planten

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de pruikenboom correct geplant?

Pruikenbomen zijn uiterst flexibel. Ze sluiten vriendschap met veel standplaatsen en gedijen meestal zonder problemen. Hun mediterrane oorsprong doet al vermoeden dat de struiken een voorkeur hebben voor zon en warmte. Een zonnige plek in de tuin is ideaal om ze tot hun recht te laten komen. Zij hebben ook geen moeite met een lichte schaduw. In dat geval is de bloei wat zwakker.

Wat de pruikenboom zo tuinwaardig maakt, is zijn niet veeleisende karakter. De struik groeit zonder problemen op bijna alle goed doorlatende gronden. Hij verdraagt zelfs droogte. Alleen zeer zware en natte gronden moeten vóór het planten worden verbeterd. Het inwerken van zand of grind verbetert de beluchting van de grond. Anders riskeert u een besmetting met Verticillium verwelking, waardoor de struik op lange termijn zal afsterven.

Pruikenbomen worden door de handel aangeboden als containerplanten in grote potten. Dit betekent dat het planten niet beperkt blijft tot de klassieke planttijden in de lente en de herfst. Als u in de zomer plant, wacht dan op koeler en natter weer. Zoek voor het planten een geschikte plaats waar de pruikenboom jarenlang ongestoord kan groeien. Verplanten nadat de struik is uitgegroeid is niet zo goed voor hem, dus het is de moeite waard de locatie zorgvuldig te overwegen. Graaf voor het planten een plantgat dat tweemaal zo groot is als de kluit. Dompel voor het planten droge kluiten in een waterbad en maak de kluiten los. Geef de pruikenboom na het planten water en mulch de boomschijf indien nodig.

Hoe wordt de pruikenboom verzorgd?

De pruikenboom is rondom gemakkelijk te verzorgen. Dankzij het weinig veeleisende karakter hoeft u zich nauwelijks zorgen te maken over gevestigde planten. Ze zijn ook zeer goed bestand tegen hitte en droogte, zodat ze alleen in extreme weersomstandigheden water hoeven te krijgen. De pruikenboom is net zo bescheiden wat de voedingsstoffen betreft. U kunt hem tijdens het planten wat compost of een handvol hoornschaafsel geven. Later zijn geen extra voedingsstoffen nodig, want alles wat de struik nodig heeft om te groeien, vinden zijn wortels in de grond.

 

Hoe wordt de pruikenboom correct gesnoeid?

De pruikenboom is zeer tolerant met betrekking tot het snoeien wat dan ook het hele jaar mogelijk is. Regelmatig snoeien is niet nodig en bevordert evenmin een uitbundige bloei. Het snoeien beperkt zich tot het in vorm brengen en inkorten van langere of uit vorm gegroeide scheuten. In de late winter kan de kroon flink gesnoeid worden, waardoor de bloei in hetzelfde jaar verloren gaat.

De pruikenboom heeft geen winterbescherming nodig. Hij is goed bestand tegen strenge vorst. Alleen verse herfstaanplant kan worden omwikkeld met wat kreupelhout of vliesdoek.

 

Kan de pruikenboom vermeerderd worden?

Vermeerdering lukt heel eenvoudig door afleggen. Een zijscheut wordt in het voorjaar op de grond gebogen, 30 cm onder het uiteinde van de scheut op het grondoppervlak vastgezet en een beetje aangeaard. Tot de herfst zal de pruikenboom op dit punt nieuwe wortels vormen. De gewortelde scheut wordt van de moederplant afgesneden en elders geplant.

Pruikenbomen zijn in alle opzichten robuust. De grootste bron van gevaar is natte, zware of verdichte grond. Het permanente vocht leidt tot een schimmelziekte, Verticillium verwelking. De ziekteverwekkers blokkeren de leidingen in de plant, waardoor de toevoer van voedingsstoffen en water wordt onderbroken. Plantensterfte is dan het gevolg. Minder gevaarlijk is echte meeldauw, die soms voorkomt op de donker- of roodbladige soorten.

 

Hoe kan de pruikenboom worden gebruikt?

De pruikenboom heeft naam gemaakt als een bijzonder aantrekkelijke en gemakkelijk aan te passen sierstruik. Je kunt er in bijna elke tuin een waardig plekje voor vinden. De bladverliezende heester staat goed in een solitaire positie, bijvoorbeeld in het midden van het gazon. Niet minder aantrekkelijk is een plaats op de achtergrond van grotere vaste plantenperken of in combinatie met andere bloeiende heesters als haag. De bonte vormen zijn door hun blad- en herfstkleur nog populairder dan de zuivere soorten.

 

Welke soorten pruikenbomen zijn er?

De roodbladige pruikenboom (Cotinus coggygria ˈRoyal Purpleˈ) verrukt met donkerrood blad dat in de herfst fel scharlakenrood kleurt. Gele bladeren worden gevormd door de cultivar Cotinus coggygria ˈGolden Spiritˈ. Zijn bladeren worden oranjerood in de herfst. Het ras ˈYoung Ladyˈ groeit compact en met een hoogte van slechts 1,5 meter. Het is een uitstekende achtergrondplant voor vaste planten en rotstuinen.

 

Verdere informatie

In de zomer trekt een struik, soms ook een boom, alle blikken naar zich toe. Zijn draadvormige bloeiwijzen lijken op een pruik en gaven hem de naam pruikenboom (Cotinus coggygria). De prachtige sierstruik komt uit het geslacht Cotinus, waartoe in totaal 7 botanische soorten behoren. Ze groeien in het Middellandse Zeegebied tot in China en Noord-Amerika. Wat opvalt is dat ze allemaal op vergelijkbare breedtegraden voorkomen. Qua familie behoren ze tot de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae) en nauw verwant aan het geslacht sumak (Rhus) en zijn ze verwant aan de fluweel- of azijnboom of de pistache.

De gewone pruikenboom (Cotinus coggygria) is de enige soort die hier in de tuinbouw wordt geteeld. Er bestaan nu verschillende cultivars van deze soort, die zich onderscheiden door hun intense bladkleuren. De pruikenboom is inheems in het oostelijke Middellandse Zeegebied, de Balkan, Noord-Italië en Zuid-Zwitserland.

De pruikenboom groeit uit tot een middelgrote bladverliezende struik met een hoogte van drie tot vijf meter. Hoe ouder hij wordt, hoe breder hij wordt en hoe meer hij zich verspreidt. De schors van de schaars groeiende takken is geelbruin. Opvallend zijn de vele kurkachtige wratten op het hout. De ronde, ovale tot omgekeerd eironde bladeren staan verspreid. Ze komen relatief laat op na de winter, maar het heldere frisse groen compenseert dit. De struik wordt gewaardeerd om zijn herfstkleuren, die fel oranje tot scharlakenrood kleuren. De onopvallende bloemen ontwikkelen zich in de zomer en zijn niet veel groter dan de kop van een speld. Ze verschijnen echter in grote filigrane bloeiwijzen. Bijzonder is het gescheiden geslacht, zodat het een mannelijke of een vrouwelijke plant is. De bloempluimen vormen opvallende vruchttrossen die in de nazomer de hele struik als een sluier bedekken. Zij zijn verantwoordelijk voor het unieke uiterlijk van de pruikenboom. Van een afstand lijken de draadvormige vruchtentrossen op een pruik. Sommige struiken staan er zo vol mee dat ze er in het avondlicht spookachtig uitzien en na regen druppelvangers zijn.

De pruikenboom is een populaire tuinplant. Als flexibele en middelhoge struik vindt hij talrijke toepassingen. Hij is erg populair als solitaire plant. De struik past ook in de border of tussen andere bloeiende heesters in groepsbeplantingen. De bonte pruikenbomen zijn bijzonder aantrekkelijk. De soort 'Royal Purple', bijvoorbeeld, verrukt met donkerpaarse bladeren en een scharlakenrode herfstkleur. De geelbladige variëteit 'Golden Spirit', die in de herfst oranjerood kleurt, is minstens zo spectaculair.

Trusted Shops Guarantee