Terug

Monnikspeper / Vitex correct planten en verzorgen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt monnikspeper / Vitex correct geplant?

De beste planttijd voor monnikspeper is van maart tot september, daarna kan de plant goed wortelen tot de eerste winter. Haal de plant uit de transportverpakking en geef hem voldoende water. Indien nodig kunt u de plantbol vlak voor het planten in een emmer water dompelen, dan neemt de bol goed water op. Verwijder vóór het planten de zwarte plastic pot en plaats de struik in het voorbereide plantgat in de tuin, dat twee keer zo groot en diep moet zijn als de kluit. Belangrijk: Vul het plantgat met verse, losse, goede potgrond. Dit is de basis voor een gezonde groei! Als de tuingrond zwaar is, kunt u het beste wat grind of zand toevoegen om de grond in het beplantingsgebied beter doorlatend te maken. Hierdoor kunnen de planten snel wortels vormen en groeien, en voorkomt u ook stuwvocht (ophopend vocht). Na het planten grondig water geven.

Het is ook mogelijk om de plant in een voldoende grote pot te planten, dan kunt u ook uw balkon en terras decoreren met de sierplant. Wanneer u in een bak of pot plant, moet u op de bodem een drainagelaag creëren met grind of stukjes klei om stuwvocht te voorkomen. Gebruik bij het planten verse, losse potgrond van goede kwaliteit.

Pas het watergeven aan de groei en het weer aan. In maart/april heeft de plant in het eerste jaar meestal weinig water nodig en vanaf mei als het warm wordt meer.

 

Hoe wordt de monnikspeper / Vitex correct verzorgd?

Als de sierstruik zich eenmaal in uw tuin heeft gesetteld, heeft hij geen verzorging meer nodig. Extra water geven kan alleen nodig zijn tijdens langere droge periodes. Bij potplanten moet u voor een gelijkmatige watertoevoer zorgen. De monnikspeper houdt van een warme standplaats in de zon of halfschaduw met goed doorlatende, voedselrijke grond zonder stuwvocht. De winterharde, eenvoudig te onderhouden, droogtetolerante plant heeft een geringe behoefte aan water en is niet veeleisend. Bemest in het voorjaar na het uitlopen met een langwerkende meststof. Snoei de monnikspeper in het voorjaar zodra er geen nachtvorst meer verwacht wordt. Snoei de scheuten met ongeveer de helft. Na het snoeien groeit de struik weer compact en geeft bloemen aan de nieuwe scheuten. Door het snoeien wordt de monnikspeper compacter en neemt het aantal bloemen toe.

 

Hoe wordt de monnikspeper / Vitex gebruikt?

De extreem lange bloeiperiode en de indrukwekkende flowerpower maken de monnikspeper tot een echt hoogtepunt. De geurige pluimen verschijnen vanaf half juni en houden de hele zomer aan. De eerste bloeironde stimuleert een krachtige daaropvolgende bloei die tot oktober aanhoudt. Met zijn mooie, ronde groei zorgt deze bij- en vlindermagneet voor een sfeervolle en kleurrijke haag of een weelderig bloeiende blikvanger in de tuin, maar staat ook prachtig in grotere potten op het balkon en terras.

Trusted Shops Guarantee