Terug

Magnolia snoeien – op deze 3 dingen moet gelet worden

Magnolia's presenteren zich elk jaar in de lente op imposante wijze met hun bloemenpracht. Hun grote bloemenpracht aan de vaak schilderachtige bomen en struiken trekt op magische wijze de aandacht. Magnolia's vormen van nature prachtige kronen. Snoeiwerk, zoals bekend van andere bomen en struiken, is bij bloeiende struiken zelden nodig. Bovendien reageren de traag groeiende magnolia's vrij gevoelig op snoeimaatregelen, zodat het snoeien goed moet worden overwogen.

 1. welk tijdstip is geschikt, om magnolia’s te snoeien?
  • Met het einde van de belangrijkste groeiperiode in de late zomer wordt de sapstroom in de plant gereduceerd, zodat een zomerse snoeibeurt op dit moment bij de magnolia uitgevoerd kan worden. Een vormsnoei kan in het voorjaar worden uitgevoerd.
 2. Hoe  ver moet de magnolia teruggesnoeid worden? 
  • Er wordt alleen gesnoeid wat nodig is, wanneer struiken te breed worden of takken hinderlijk worden
 3. zijn er verschillen bij het snoeien van de verschillende magnolia soorten?
  • Hoe langzamer een magnolia soort groeit, hoe minder gesnoeid hoeft te worden. 

 

Stap 1: Het juiste tijdstip bepalen om de magnolia te snoeien

Hoewel terughoudendheid bij het snoeien van magnolia's wordt aanbevolen, kan de noodzaak tot snoeien zich voordoen als gevolg van veranderende omstandigheden. Voor een betere kroonontwikkeling wordt in het voorjaar de opbouwsnoei uitgevoerd. Een andere periode voor het snoeien van magnolia's is de nazomer. In deze periode is de hoofdgroei voltooid en neemt de sapstroom in de plant af. De vormsnoei moet half september aan het begin van de herfst worden beëindigd, omdat de wonden tegen de winter nog moeten helen.

 

Stap 2: Magnolia’s correct snoeien: Zo lukt het!

Magnolia's zijn in hun groei onderhevig aan de zogenaamde acrotonie, wat betekent dat het bovenste gedeelte zich meer vertakt dan het onderste gedeelte. Nieuwe scheuten ontwikkelen zich vooral op de uiteinden en de bovenste zijscheuten, waardoor een onevenwichtige groeiwijze ontstaat. Voor een gelijkmatige kroonstructuur knipt u de hoofdscheuten van jongere magnoliastruiken met een derde, hooguit de helft terug. Het verwijderen van dunnere takken is geen probleem voor de magnolia. Ook kruisende takken en eventueel dood hout aan struiken worden verwijderd. Ze worden teruggesnoeid tot aan de basis van de tak of de takkraag.

Radicaal snoeien gebeurt alleen na een wind- of sneeuwbreuk, omdat grote snoeiwonden zeer langzaam genezen. Nieuwe scheuten van sterkere takken kosten de magnolia veel energie.

Snoeigereedschap, zoals snoeischaren of takzagen, moet vóór het snoeien worden gereinigd en gedesinfecteerd. Onderdompeling in kokend water doodt op betrouwbare wijze alle ziektekiemen. Grotere snijwonden worden na het snoeien gesloten met wondsluiting of wondbalsem. Na een voorjaarssnoei is bemesting met compost of houtmeststof aan te bevelen. De voedingsstoffen stimuleren de regeneratie van de magnolia na het snoeien.

 

magnoliaboom correct snoeien 

Magnoliabomen, vooral oudere exemplaren, worden bijna nooit gesnoeid, of alleen in noodgevallen. Omdat ze zo traag groeien, blijven ze door radicaal snoeien lang ontsierd en kunnen ze zich moeilijk herstellen. Desondanks kunnen ze soms te breed worden en hun omgeving verstoren. Voordat de kroon wordt afgeslankt, moet worden gekeken naar de takken die het verst naar buiten groeien. Deze worden ofwel volledig verwijderd of omgeleid naar een optimaal groeiende zijscheut.

 

magnoliastruik correct snoeien

In principe is er geen verschil tussen het snoeien van een boom en het snoeien van een magnoliastruik. De bestaande kroongroei en de leeftijd van de magnolia zijn doorslaggevender. Jonge heesters verdragen snoei iets beter en kunnen door snoeien in hun kroongroei worden geoptimaliseerd. Door de hoofdscheuten in te korten, wordt de sterke vertakking in het bovenste gedeelte verzwakt. De groei ontwikkelt zich gelijkmatiger over de hele kroon.

 

Stap 3: Zo worden de verschillende magnolia soorten gesnoeid

De snoeiwijze van magnolia's is niet afhankelijk van de variëteit, want voor stermagnolia's gelden dezelfde principes als voor tulpmagnolia's. Alleen sterker groeiende magnolia's verdragen snoei beter dan langzaam groeiende. De volgende tips gelden voor alle magnolia soorten:

 • Opbouwend snoeien van jongere magnolia’s in de lente, meer snoeien in de nazomer
 • Gebruik schoon snijgereedschap
 • Voer geen ingrijpende snoeiwerkzaamheden uit
 • Zaag takken af tot aan de stam op de takkraag
 • Dood hout verwijderen
omhoog
Trusted Shops Guarantee