Terug

Magnolia planten - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om magnolia’s te planten​?
    • Magnolia's worden bij voorkeur in het voorjaar geplant, omdat verse herfstbeplantingen in de winter gevoelig kunnen zijn.
  2. Welke standplaats is geschikt om magnolia’s te planten​?
    • Magnolia's houden zowel van zonnige als gedeeltelijk schaduwrijke plaatsen, mits de grond vers en humusrijk is.
  3. Welke plantafstand en welke plantdiepte moet bij het planten in acht worden genomen?
    • Vanwege hun grootte, moeten magnolia's voldoende ruimte krijgen.
  4. Verdere Informatie

 

De optimale planttijd voor magnolia's is de lente. In de speciaalzaken is hij als potplant verkrijgbaar. Van maart tot april zijn de omstandigheden voor aanplant in uw eigen tuin ideaal. Herfstbeplanting is mogelijk, maar ongunstige weersomstandigheden kunnen in de winter schade aan de vers gezette planten veroorzaken. Als het nodig is om de magnolia's in de herfst te planten, krijgen de jonge bomen winterbescherming.

 

Twee punten zijn cruciaal voor de magnoliacultuur: geduld en een geschikte standplaats. In termen van lichtomstandigheden zijn magnolia's niet erg veeleisend. Zowel zon als halfschaduw zijn voor hen behaaglijk. Ze zijn geschikt met voldoende afstand van muren van huizen en passen, afhankelijk van de groeihoogte, tussen groepen bomen. Veeleisender zijn de bomen en struiken met de grond. Middelgrote tuingrond biedt goede omstandigheden. Het moet doorlatend, maar toch gelijkmatig vochtig, vruchtbaar en humusrijk zijn en vrij van kalk. Wie helaas extreme bodems heeft, of het nu gaat om lichte zandgrond of zware kleigrond, ontkomt niet aan bodemverbeteringsmaatregelen. Bij lichte zandgronden is het toevoegen van compost of humus essentieel. Zonder deze supplementen hebben magnolia's last van water- en nutriëntentekorten. Heel anders op kleiachtige leembodems, die de neiging hebben tot stuwvocht. Ze moeten worden afgetapt met grof mineraal, anders dreigen schimmelziekten.

Voor het planten wordt een plantgat gegraven, dat twee tot drie keer zo groot is als de kluit. Afhankelijk van het heersende bodemtype wordt de uitgegraven aarde vermengd met afgezette compost, zand of grind. Voor het inbrengen wordt de kluit voorzichtig losgemaakt, zonder de fijne wortels te beschadigen. Als de magnolia in het plantgat staat, wordt deze gevuld en wordt er een gietrand getrokken. Hierdoor wordt het gietwater rechtstreeks naar de wortels, nabij het oppervlak geleid. Het mulchen van het stuk grond rondom de stam (boomspiegel) heeft een positief effect. Het vermindert de verdamping van de grond en houdt de aarde vochtig. Tegelijkertijd voorkomt het onkruid. Als alternatief kunnen ondiep gewortelde bodembedekkers onder de magnolia worden geplant. Waldsteinia, elfenbloemen (Epimedium) of Ajuga sluiten het bodemoppervlak op decoratieve wijze af.

 

Bij de plantafstand moet rekening worden gehouden met de toekomstige groeivorm en grootte van de magnolia. Stermagnolia's (Magnolia stellata) blijven kleiner en 1,5 tot 2 meter afstand is voldoende. Dit is anders met de Magnolia Soulangeana. Ze ontwikkelen zich tot metershoge bomen, die het best alleenstaand (solitair) tot hun recht komen. Bij het planten worden ze zo diep gezet, dat de kluit gelijk ligt met het omliggende grondoppervlak. Te diep planten kan leiden tot houtschade aan de basis van de stam, gevolgd door schimmelziekten.

 

Verdere Informatie

Magnolia's zijn ongetwijfeld een van de mooiste sierbomen en ze verrukken als bomen of struiken met heerlijk grote bloemen. Als planten zijn de soorten erg divers. Ze groeien relatief langzaam en zijn erg populair bij plantenkenners. Als u magnolia's in de tuin wilt, moet de standplaats voldoen aan de eisen van de sierbomen, omdat verplanten voor magnolia's moeilijk te verdragen is. Daarom moet het zoeken naar een standplaats meer aandacht krijgen, dan men gewend is bij andere sierbomen.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee