Terug

Liguster snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om liguster te snoeien​?
    • Net als vele bladverliezende heggen wordt liguster twee keer per jaar gesnoeid, eerst in juni en later in augustus.
  2. Hoe moet de liguster worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid​?
    • In het kader van een vormsnoei worden alle takken ingekort, zodat er een licht kegelvormige doorsnede van de haag ontstaat.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten van de liguster rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede?
    • Bij het snoeien van liguster wordt weinig onderscheid gemaakt tussen soort en variëteit, als tussen vrijgroeiend of als haag. Er zijn kleine snoeiverschillen tussen bladverliezende en bladhoudende vormen.
  4. Verdere Informatie

 

Liguster behoort tot de snoeiverdragende heggen. Na het planten wordt het tot de helft gesnoeid, om de vertakking te stimuleren. Dit snoeien wordt voortgezet, totdat de ligusterhaag zijn uiteindelijke hoogte bereikt. Daarna krijgt de liguster twee tot drie vormsneden per jaar. De belangrijkste snoei gebeurt in juni, bij voorkeur tussen het midden en het einde van de maand. In de nazomer, eind augustus geschiedt het bijsnoeien van de ligusterhaag. Als u deze tweede snoei verzuimd, kunt u dit in februari inhalen, voordat het uiloopt. Een latere snoei in de belangrijkste groeifase is niet aan te raden en ook niet geoorloofd. Ligusterhagen zijn een broedplaats voor veel vogels en mogen daarom tussen maart en juni niet worden gesnoeid.

 

Bij het planten van een haag stimuleren snoeimaatregelen vanaf het begin de vertakking. Na het planten worden de struiken tot de helft gesnoeid. Dit snoeien wordt de komende twee tot drie jaar voortgezet, of totdat de ligusterhaag zijn definitieve hoogte heeft bereikt. De snelgroeiende haag wordt vervolgens twee tot drie keer per jaar in vorm gesnoeid. De belangrijkste snoei vindt plaats in de tweede helft van juni. Voor het snoeien moet worden gecontroleerd of er nog bewoonde vogelnesten in de struiken zijn. In dat geval wordt het snoeien twee à drie weken uitgesteld. Afhankelijk van de lengte van de heg en de benodigde tijd, wordt een handmatige of gemotoriseerde heggenschaar gebruikt. Bij het snoeien wordt ervoor gezorgd dat de sneden zo schoon mogelijk zijn en dat er geen gerafelde sneden achterblijven. Een tuinkoord kan worden uitgerekt als richtlijn voor rechte lijnen. De toppen van de scheuten worden bijgesneden tot een gelijke hoogte. Snoei vervolgens de flanken iets kegelvormig, naar beneden toe breder. Deze trapeziumvormige snoei van de heg is noodzakelijk. Rechte sneden leiden tot topzware heggen. Ze zijn aan de bovenkant erg dicht, maar aan de onderkant kaal door gebrek aan licht.

Tot eind augustus worden ligusterhagen tweemaal gesnoeid. Lange takken moeten worden ingekort en de hele haag wordt weer in vorm gebracht. Als dit tijdstip wordt gemist, kan het bijsnoeien eind februari voor het begin van de lente worden gedaan.

Oude of overwoekerde heggen worden in februari heel ver, minimaal tot ongeveer 50 cm teruggesnoeid. Uit de volgende nieuwe scheut kan de heg probleemloos worden herbouwd.

Snoeimaatregelen op vrijgroeiende ligusterstruiken zijn meestal niet nodig. Alleen als hun scheuten te lang zijn, worden ze aan het begin van de lente ingekort. In de gewone liguster (Ligustrum vulgare) verschijnen vanaf de herfst zwarte vruchten, die door vogels als voedsel worden gebruikt. Hierdoor worden de zaden in het gebied verspreid en verschijnen er wilde ligusterzaailingen. Om deze verspreiding te voorkomen, worden de zaadkoppen verwijderd.

 

De snoeimaatregelen tussen haagplanten en vrijgroeiende struiken verschillen, doordat heggen regelmatig in vorm worden gesneden en vrijgroeiende liguster hun natuurlijke groeivorm mag ontwikkelen. Dit betekent dat ze alleen snoeimaatregelen nodig hebben als hun takken en twijgen in de weg zitten of de groeiwijze uit de hand loopt. In het geval van een bonte liguster moet ook worden opgemerkt dat groene scheuten kunnen verschijnen zonder de typische bladkleur. Ze worden dominanter en moeten daarom regelmatig worden verwijderd.

 

Verdere Informatie

Naast de haagbeuk is de liguster (Ligustrum vulgare) een van de meest populaire haagplanten. Het is zeer locatietolerant, vereist weinig onderhoud en is buitengewoon gemakkelijk te snoeien. Liguster wordt zelden vrijgroeiend als struik aangetroffen. Dit zijn veelal verschillende vormen (bontbladige soorten), waarvan de bladkleur een extra decoratieve waarde bij aanplant toevoegd. Als bomenrij, vooral als dichte haagplant wordt liguster regelmatig gesnoeid.

                              

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee