Terug

Liguster correct snoeien, planten en bemesten

Inhoudsopave:

 

Hoe wordt de liguster correct geplant?

De liguster is een zeer tolerante plant. Zowel zon als halfschaduw vormen geen probleem voor de struik. Alleen sterke schaduw leidt tot het kaal worden van het onderste gedeelte. Wintergroene soorten en variëteiten kunnen in de winter soms bevriezen door uitdrogende wind. Ze kunnen beter in beschutte schaduw achter een muur of andere planten staan. Aan de bodemgesteldheid worden geen hoge eisen gesteld. De enige eis is dat de grond goed doorlatend moet zijn, want wateroverlast is niet goed voor de droogtetolerante heesters. Als de bodem van het plantgat voor het planten wordt losgemaakt, kunnen de wortels gemakkelijker in de grond dringen.

Eenvoudige ligusters worden meestal wortelnaakt aangeboden, dus zonder potkluit, vaak in bundels. Hun planttijd is het vroege voorjaar of het najaar. Voor een haagbeplanting wordt een plantkoord gespannen om een rechte loop te garanderen. De wortelnaakte struiken worden voor het planten in een waterbad gedompeld. Per lopende meter worden 4 tot 5 ligusterplanten geplant. Als de haag in het voorjaar wordt geplant, kan aan elk plantgat een beetje hoornmeel worden toegevoegd. Als het planten in de herfst gebeurt, wordt geen eerste meststof toegediend. Na het planten moeten de struiken worden bewaterd en de tussenruimten gemulcht. Enerzijds houdt de bedekking het vocht in de grond, anderzijds voorkomt het dat er onkruid in de haag groeit. Bij het laatste snoeien worden de pas geplante struiken krachtig teruggesnoeid om hun vertakking te stimuleren.

Ligusterplanten in een pot kunnen van het voorjaar tot de herfst worden geplant. Deze containerplanten zijn echter te duur voor grotere haagbeplantingen. Speciale ligusters, bv. met bonte bladeren, worden aanbevolen voor heesterborders of als solitair. Als het om een groenblijvende vorm gaat, is aanplant in het voorjaar aan te bevelen zodat deze lang genoeg aan de standplaats kan wennen.

Een Liguster met bijzonder mooi blad of een lage vorstbestendigheid (bv. Chinese liguster) kan als sierplant voor het terras in kuipen worden gekweekt. Het substraat moet bestaan uit zanderige potgrond die voldoende doorlaatbaar is. Gaten op de bodem van de pot zorgen voor de nodige waterafvoer.

 

Hoe wordt de liguster correct verzorgd?

Liguster dankt zijn grote populariteit aan zijn bescheidenheid en lage onderhoudseisen. Water geven is alleen nodig tijdens langere droge perioden. Bemesting met compost in het begin van het jaar bevordert de groei, maar is niet absoluut noodzakelijk. De struiken helpen zichzelf met wat er in de grond ontstaat door natuurlijke afbraakprocessen.

Voor de containerteelt is iets meer inspanning nodig. Regelmatig water geven en maandelijks bemesten tot de zomer, mag bij de containerteelt niet worden verwaarloosd. De wortels bevinden zich buiten de grond en zijn afhankelijk van de zorg van de tuinder. Zonder water geven en bemesten zal zelfs de anders zo bescheiden liguster eronder lijden.

Hoe wordt de liguster gesnoeid?

Als haagplant vertoont de liguster een vrij sterke groei. Snoeit u niet regelmatig, dan zal uw haag al snel zijn vorm verliezen en verwilderen. Snoei de haag twee keer per jaar. De eerste snoeibeurt gebeurt in juni en een tweede snoeibeurt twee maanden later. Als u de tweede snoeibeurt vergeet, kunt u deze in het vroege voorjaar opnieuw doen. Zorg er bij het snoeien voor dat de haag licht conisch wordt geknipt. Hij mag aan de bovenkant nooit breder zijn dan aan de onderkant, want door de topzwaarte zouden de binnenste en onderste delen van de liguster kaal worden. Veel tuinders kunnen u het een en ander vertellen over ligusterhagen die ondanks regelmatig snoeien uit vorm groeien of kaal worden. In dit geval moet men in het vroege voorjaar de takken en twijgen dicht bij de grond terugsnoeien om ze te verjongen. Deze ingrijpende snoeibeurt kan een ligusterhaag weer opbouwen.

De gewone liguster met zijn variëteiten is in onze streken winterhard en trotseert de winters. Ligusters die gevoelig zijn voor vorst of groenblijvend zijn, moeten in lichtgekleurd vliesdoek worden gewikkeld of beter overwinteren in een koude kas. Meer over liguster snoeien.

 

Hoe wordt de liguster vermeerderd?

De vermeerdering van de liguster is gemakkelijk en meestal succesvol. Halfhoutige stekken wortelen zonder problemen in de vroege zomer. Houtige stekken worden in de winter gesneden en geworteld in het zandbed. Aan het begin van de lente lopen ze uit en vormen ze wortels. Zodra hun kluit groot genoeg is, kunnen de jonge planten worden geplant op kale plekken in een bestaande haag.

Verschillende ziekten en plagen kunnen de liguster aantasten, hoewel geen enkele daarvan onmiddellijk gevolgen heeft. Bladvlekkenziekte en echte meeldauw zijn mogelijke schimmelziekten. Bladwantsen, bladluizen of trips is ongedierte waarvan de bestrijding alleen zin heeft bij een zware aantasting. 

 

Hoe kan de liguster gebruikt worden?

De liguster is al eeuwenlang bekend en populair als haagplant. Net als buxus, haagbeuk of taxus is hij ook nu nog te vinden in talrijke barok- en kasteeltuinen als omheining of om tuinruimtes af te scheiden. Zijn kenmerkende robuustheid en regeneratieve vermogen na zware snoei maken het tot op de dag van vandaag een populaire haagplant. Voor insecten zijn de bloeiende struiken een uitstekende bron van nectar. Later worden ze bezocht door vogels, die in de bessen voedzaam voedsel vinden. Als ecologisch waardevolle struik wordt de liguster daarom vaak gebruikt als voor vogels beschermende struik in bijna-natuurlijke compensatiebeplantingen.

 

Welke liguster soorten zijn er?

Verschillende soorten en variëteiten van de liguster komen tegenwoordig veel voor in de tuincultuur. Elke soort is op zijn eigen manier decoratief en kan op verschillende manieren worden gebruikt.

  • Haagliguster (Ligustrum ovalifolium) – met grote bladeren en rechtop groeiende soort met een compacte hoogte van maximaal 2 meter
  • Wilde Liguster (Ligustrum vulgare) – Onverwoestbare belangrijkste soort voor hagen en voor vogels beschermende beplantingen
  • Liguster 'Atrovirens' (Ligustrum vulgare 'Atrovirens') – Belangrijkere variëteit waarvan de bladeren langer aan de plant blijven - ideaal voor hagen.
  • Bol- of Chinese Liguster (Ligustrum delavayanum) – Vorstgevoelige groenblijvende soort met kleine glanzende bladeren en geneeskrachtige eigenschappen, gebruikt in TCM. 

 

Is de Liguster giftig?

De liguster is in alle plantendelen ongeschikt voor consumptie en wordt als licht giftig beschouwd. Hetzelfde geldt voor bijna alle huisdieren, die reageren met irritatie van de slijmvliezen, maag- en darmklachten en diarree. 

 

Verdere informatie

De liguster is algemeen bekend, populair en wijdverbreid als haagplant. Het geslacht Ligustrum uit de olijvenfamilie (Oleaceae) omvat meer dan 40 soorten. Het verspreidingsgebied strekt zich uit van Europa tot Azië en het noorden van Australië. De liguster groeit als bladverliezende, half wintergroene of groenblijvende struik, zelden als boom. De lichtgrijze scheuten hebben tegenoverstaande, veelvormige bladeren die vaak glanzend zijn. In het voorjaar verschijnen aan de uiteinden van de scheuten pluimen met kleine geelwitte buisvormige bloemen. De geur van de bloemen wordt vaak als onaangenaam omschreven. Insecten hebben er minder last van, want die bezoeken de ligusterstruiken vaak en met plezier. Vanaf de zomer vormen zich uit de bloemen ronde, donkergekleurde tot zwarte vruchten. Voor ons mensen zijn alle delen van de plant uiterst onsmakelijk en worden als licht giftig beschouwd. Vogels daarentegen zijn dol op de zwarte bessen van de liguster, waardoor hij gewaardeerd wordt als vogelvoeder.

De liguster zou al in de oudheid bekend zijn. Dit blijkt uit bewijsmateriaal van 3000 jaar geleden. In Midden-Europa zijn de wilde liguster (Ligustrum vulgare) en zijn cultivars vooral bekend als hagen en sierstruiken. De liguster heeft met andere olijfbomen gemeen dat hij uiterst droogtetolerant is. De liguster overleeft zelfs lange periodes van droogte zonder problemen. In het verleden werden de flexibele scheuten gebruikt voor het maken van manden.

In China wordt de Chinese liguster (Ligustrum lucidum) gebruikt in de traditionele natuurgeneeskunde. De toepassingen zijn talrijk en variëren van ademhalingsaandoeningen en hoge bloeddruk tot chemotherapie en AIDS-therapie.

In tuinen wordt de liguster nog steeds gebruikt als haagplant die goed gesnoeid kan worden. Zonder snoeien wordt hij gebruikt als solitair in heester- en struikborders, in beplantingen op hellingen of als natuurlijke haag.

Trusted Shops Guarantee