Terug

Het lievevrouwebedstro planten

Inhaltsverzeichnis:

  1. De ideale standplaats voor het planten van het lievevrouwebedstro
  2. Het optimale planttijdstip
  3. De juiste planttechniek
  4. Bijzonderheden bij het kweken van het lievevrouwebedstro

 

1: De ideale standplaats voor het lievevrouwebedstro

Het kruipende lievevrouwebedstro groeit van Noord-Afrika via Europa tot in Azië, waar het voorkomt in koele bosgebieden. Het lievevrouwebedstro geeft de voorkeur aan beuken- en loofbossen met een losse verse en humeuze bodem. Voor de tuinbouw wordt een soortgelijke locatie aanbevolen. Tussen bomen en struiken wordt altijd een geschikte plantplaats gevonden. Het lievevrouwebedstro groeit ook op andere schaduwrijke plaatsen, zoals de noordkant van gebouwen, tussen hogere vaste planten of in potten op achtertuinbalkons. Het lievevrouwebedstro past zich aan zijn locatie aan, als de brandende zon hem maar spaart. Zonnige warme plaatsen zijn totaal ongeschikt als plantplaats. Het frisse tere groen van de bladeren is uiterst gevoelig en verbrandt op zonnige dagen. Het lievevrouwebedstro is bescheiden als het op grond aankomt. Elke normale tuingrond is goed. Los, fris en humeus zijn de kenmerkende eigenschappen van de bodem. Arme zandgronden kunnen worden verbeterd door compost toe te voegen, zodat het humusgehalte en het waterbergend vermogen toenemen. Bij vaste kleigronden wordt het oppervlak losgemaakt door zand in te werken. Als de standplaatsomstandigheden enigszins overeenkomen met de eisen van het lievevrouwebedstro, groeit het kruid snel en vormt het grote tapijten met uitlopers. Hij groeit zo sterk dat hij de zwakkere buren verdringt.

 

2. Het optimale tijdstip: wanneer moet het lievevrouwebedstro geplant worden?

Als kruidachtige vaste plant is het lievevrouwebedstro ongecompliceerd. Jonge planten in een pot kunnen het hele jaar door op vorstvrije dagen worden geplant. De ervaring leert dat de gebruikelijke planttijdstippen in het voorjaar, van maart tot mei, en in het najaar, van september tot oktober, het beste zijn voor het planten en verplanten. In die tijd valt er meer regen, wat het lievevrouwebedstro helpt om op zijn nieuwe plek te groeien. De situatie is anders bij het zaaien. Na de bloei in het voorjaar, vormt het lievevrouwebedstro zijn zaden in de zomer. Deze worden uiterlijk in de herfst in potten gezaaid. De zaden overwinteren op een beschutte plaats buiten, bv. in een broeibak of in een zaaibed. Het lievevrouwebedstro behoort tot de zogenaamde koude kiemers, die alleen door blootstelling aan koude en vorst tot kiemen worden aangezet.

 

3. De juiste techniek: zo lukt het planten van het lievevrouwebedstro

Het beste lukt het planten van jonge planten die in een pot zijn voorgekweekt. Of ze uit eigen kweek of uit de handel komen, doet niet ter zake. De planten worden op de beoogde plaats op een afstand van ongeveer 30 cm in de voorbereide grond geplant. Omdat het lievevrouwebedstro een uitstekende bodembedekker is, wordt de vaste plant vaak gebruikt om onder bomen en struiken in het wild te groeien. Als areaalplant moet u rekenen met ongeveer 9 tot 12 planten per vierkante meter. Potplanten worden in het plantgat gezet, zo diep als de kluit. Week de kluit voor het planten in een waterbad als hij droog is en maak de wortels los. Bij aanplant in het voorjaar kan bij het opvullen van het plantgat een beetje hoornmeel worden toegevoegd. Het zorgt ervoor dat de verse lievevrouwebedstro planten sneller groeien. Binnen enkele weken zal nieuwe groei verschijnen en zal de bodembedekker zich verspreiden. Bij het planten moet er rekening mee worden gehouden dat zwakkere naburige planten te lijden hebben onder de groeikracht van het lievevrouwebedstro. Door wortelexudatie verdringt hij gelukkig wilde groei, maar helaas ook zwakkere begeleidende planten. Een andere manier om het lievevrouwebedstro te kweken is direct zaaien in de herfst. Vers zaad wordt op een onkruidvrije plaats breedwerpig gezaaid. De koude temperaturen in de winter stimuleren de ontkieming. In het voorjaar verschijnen er zaailingen die zich snel tot lievevrouwebedstro planten ontwikkelen. Bij het direct inzaaien moet in het voorjaar worden gelet op concurrerende onkruiden, omdat de zaailingen van het lievevrouwebedstro nog niet sterk genoeg zijn om weerstand te bieden aan oprukkende wilde groei.

 

Het lievevrouwebedstro in een pot planten

Er kunnen verschillende redenen zijn om het lievevrouwebedstro als potplant te kweken. Of u heeft geen tuin, maar alleen een balkon. Of u bent bang voor zijn groeikracht of wilt hem slechts sporadisch oogsten. Het lievevrouwebedstro kan heel goed in potten worden gekweekt. Het is belangrijk dat de plant op een schaduwrijke plaats staat. Zonnige balkons zijn niet de beste keuze, maar achter balustrades of tussen schaduwrijke potplanten slaagt het lievevrouwebedstro. Schaduwrijke balkons of achtertuinen zijn ideaal voor de schaduwplant. Op deze plaatsen kan het lievevrouwebedstro in de balkonbak groeien, waarbij het er door zijn overhangende groei bijzonder aantrekkelijk uitziet. Gebruik voor de grond ofwel kruidengrond ofwel matig bemeste groentegrond. Verpot de kruidenplant ten minste om de twee jaar. Het substraat verliest zijn oorspronkelijke eigenschappen en verse grond bevordert de vitaliteit van het lievevrouwebedstro.

 

4. Bijzonderheden bij het planten van het lievevrouwebedstro

Zo klein en onopvallend het lievevrouwebedstro mag lijken, zo krachtig is het. Een enkele plant kan gemakkelijk driekwart meter breed worden. Kleinere of zwakkere naburige planten maken geen kans en worden verdrongen. Deze concurrentie wordt vaak onderschat en bij de keuze van een standplaats moet er zeker rekening mee worden gehouden. Het lievevrouwebedstro – algemene beschrijving Wanneer in de lente tussen de bossen witte bloeiende tapijten verschijnen, kruipt een heerlijke geur de neus binnen. Dit is te danken aan het welriekende lievevrouwebedstro (Galium odoratum syn. Asperula odorata), ook bekend als walstro. Het lievevrouwebedstro is al sinds de Middeleeuwen een zeer gewaardeerde geneeskrachtige plant, maar wordt tegenwoordig nog maar zelden gebruikt vanwege mogelijke bijwerkingen na overdosering. Ongebroken is zijn populariteit als aroma in vele gerechten en in de bekende meiwijn. Het lievevrouwebedstro is de perfecte plant voor beginnende tuinders met schaduwplaatsen. Er zijn maar weinig planten die zo gemakkelijk groeien als het geurige lievevrouwebedstro. In korte tijd bedekt hij kale plekken volledig met groen en in het voorjaar verandert hij in witte, geurige bloementapijten.

Passend daarbij...

BIO Lievevrouwebedstro
BIO Lievevrouwebedstro1 plant
€ 5,88
omhoog
Trusted Shops Guarantee