Terug

Kornoelje snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om kornoelje te snoeien​?
    • Regelmatige snoeimaatregelen in het vroege voorjaar hebben alleen betrekking op de soorten die de neiging hebben tot het vormen van wilde scheuten.
  2. Hoe moet kornoelje worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid​?

    • Hinderlijke of dwars groeiende takken worden in het voorjaar verwijderd. Soorten die de neiging hebben tot het vormen van wilde scheuten, worden tot twee of drie ogen boven de grond teruggesnoeid.
  3. Waar moet rekening mee worden gehouden bij het snoeien van de verschillende soorten kornoeljes? Zijn er hier verschillen in de snede​?
    • Het merendeel van alle kornoeljes worden zelden of nauwelijks gesnoeid. Alleen de soorten die de neiging hebben tot het vormen van wilde scheuten worden regelmatig gesnoeid.
  4. Verdere informatie

 

Wanneer is het juiste moment om kornoelje te snoeien​?

Als takken en twijgen dwars op kornoeljes groeien of storend zijn, kunnen ze op elk moment worden verwijderd. Snoeien in het voorjaar, voor het uitlopen, is gunstig. Grote snijwonden worden afgesloten met boomwas om mogelijke schimmelinfecties te voorkomen. Regelmatige snoeimaatregelen hebben gevolgen voor alle soorten kornoelje die de neiging hebben tot het vormen van wilde scheuten. Daartoe behoren de witte kornoelje (Cornus alba), de rode kornoelje (Cornus sanguinea) en de Canadese kornoelje (Cornus stolonifera). Ze vallen vooral op door hun intens gekleurde hout en verspreiden zich op hun standplaats. De spruiten worden in de late winter ingekort, zodat de kleur van de takken wordt behouden.

 

Hoe moet kornoelje worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid​?

De grootbloemige kornoeljes, vaak bloemkornoeljes genoemd (Cornus florida, Cornus kousa en andere soorten), worden zelden gesnoeid. De snoeimaatregelen zijn beperkt tot het verwijderen van dwarsgroeiende of storende takken en twijgen. Idealiter moeten ze in de late winter worden verwijderd voordat de sapstroom begint. Grotere sneden worden afgesloten met boomwas. Voor de rest zijn er geen speciale snoeimaatregelen.

De soorten die opvallen door hun gekleurde schors, worden regelmatiger, zo niet eenmaal per jaar, gesnoeid. Uit de wortelkluit ontspruiten gekleurde scheuten, die in het voorjaar tot twee of drie ogen dicht bij de grond worden teruggesnoeid. Zonder deze snoeibeurt is de houtverkleuring minder fraai. De nieuwe scheuten worden gestimuleerd door de kornoelje-struiken na het snoeien te bemesten met vruchtbare compost.

 

Waar moet rekening mee worden gehouden bij het snoeien van de verschillende soorten kornoeljes? Zijn er hier verschillen in de snede​?

Regelmatig snoeien is alleen nodig voor de soorten met de markante houtkleuren,die de neiging hebben tot het vormen van wilde scheuten. De resterende kornoeljes worden alleen gesnoeid als dat nodig is.

 

Verdere informatie

Populaire meerbloemige kornoeljes van het botanische geslacht Cornus behoren tot de populaire bloemen- en sierstruiken.Talrijke soorten en variëteiten zijn te vinden in de gespecialiseerde plantenhandel. Kornoelje bekoort met opvallende bloemen, soms omgeven door schutbladeren (bracteeën), interessante houtverkleuring of vruchtversiering. Normaal gesproken gaan snoeiwerkzaamheden gepaard met de verzorging van houtige gewassen. Zij verschillen echter van soort tot soort. Sommige worden niet of nauwelijks gesnoeid, andere krijgen meer aandacht omdat ze de neiging hebben uitlopers te vormen.

                              

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee