Terug

Kamperfoelie - Lonicera

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de Kamperfoelie correct geplant?

De kamperfoelie kan het gehele jaar door geplant worden, behalve tijdens de vorst. De ideale planttijden zijn echter nog steeds de periodes in het voorjaar, maart/april en de herfst, september tot de vorst.

Haal de plant uit de transportverpakking en dompel de plant indien nodig (als de grond droog lijkt). Voor het planten moet de zwarte kunststof pot verwijderd worden.

De kamperfoelie staat het liefst op een zonnige tot halfschaduwrijke plaats. Pas op dat de zon niet op de wortels schijnt, omdat de basis door te veel zon kan verbranden. Plant de kamperfoelie in het voorbereide plantgat, dat minstens dubbel zo breed als de wortelkluit moet zijn. De plantafstand tegenover andere planten in uw tuin bedraagt ca. 50 cm. Ook het planten in een voldoende grote kuip is mogelijk. De plant groeit snel en heeft voldoende ruimte nodig. Als u de plant in een pot plant, moet u een drainagelaag met grind of kleisplinters op de bodem van de pot aanbrengen om wateroverlast te voorkomen. Plaats de plant tot aan de bovenkant van de wortelhals in het plantgat of de kuip. Vul vervolgens het plantgat met de uitgegraven grond en druk het substraat lichtjes aan. Als de tuingrond zwaar is, kunt u het beste wat grind of zand toevoegen om de grond in het beplantingsgebied beter doorlaatbaar te maken. Hierdoor kunnen de planten snel wortelen en wordt ook wateroverlast voorkomen. De struik stelt weinig eisen aan de bodem en groeit in elk goed gedraineerd en voedselrijk substraat. Geef na het planten één keer flink water.

Pas de hoeveelheid water aan de groei en het weer aan. In maart/april heeft de plant meestal weinig water nodig, vanaf mei, als het warm wordt, meer. 

 

Hoe wordt de kamperfoelie correct verzorgd?

Over het algemeen is de kamperfoelie heel gemakkelijk te verzorgen. De kamperfoelie houdt van een vochtige en humusrijke grond. De grond mag echter niet te nat zijn. Geef de planten alleen water als de bovenste grondlaag is uitgedroogd. De kamperfoelie kan 2x per jaar (in het voorjaar en zomer) bemest worden met een langwerkende universele organische meststof.

De plant heeft een klimhulp nodig en rankt bv. aan spalieren, pergola en gaas tot een hoogte van wel 6 meter.

De meeste kamperfoelie soorten zijn winterhard. Bij strenge vorst is het raadzaam mulch, droge bladeren of dennentakken rondom te wortels te leggen. In het eerste standjaar is dit eveneens aan te raden.

 

Hoe wordt de kamperfoelie gesnoeid?

De beste periode om te snoeien is in maart. Oude en te lange takken worden tot op 1/3 teruggeknipt. Hierdoor loopt de kamperfoelie weer mooi uit en geeft rijkelijk bloemen. Na de bloei, in september/oktober kan de plant weer in vorm worden geknipt en de te hoge takken teruggesnoeid worden. Als de kamperfoelie te hoog is geworden kan deze ook tot op 60 cm teruggeknipt worden. Belangrijk is dan wel voldoende meststoffen (bv. koemest) en water te geven.

 

Hoe wordt de kamperfoelie vermeerderd?

De kamperfoelie kan vermeerderd worden d.m.v. stekjes of afleggen. Bij het afleggen wordt een tak naar beneden gebogen en afgelegd op de grond. Het midden van de tak wordt bedekt met een laag aarde. Zodra zich wortels hebben gevormd, kan de tak worden afgeknipt en op een gewenste plaats worden geplant.

De kamperfoelie stekken kan het beste worden gedaan in het late voorjaar. Hiervoor wordt een gezonde (lichtgroene) tak van het vorige jaar afgeknipt. De bladeren worden verwijderd en de tak wordt schuin afgesneden. Het stekje wordt in een pot met kweekaarde geplant – evtl. nog in stekpoeder dopen. De bodem moet goed waterdoorlatend zijn. Het stekje wordt met een plastic zakje of plastic folie bedekt. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid hoog. Regelmatig water geven als de aarde droog is. Om schimmelvorming te voorkomen is het raadzaam af en toe het plastic zakje of folie te verwijderen.

Kamperfoelie ziektes

De kamperfoelie kan aangetast worden door luizen of meeldauw. Deze kunnen met biologische middelen of die uit de vakhandel goed bestreden worden.

 

Kamperfoelie verdere informatie

Kamperfoelie (Lonicera) is een plantengeslacht uit de Caprifoliaceae familie en komt wereldwijd voor, voornamelijk in Europa, Noord-Ooost-Azië, China en Amerika. Van oorsprong groeit de plant aan de rand van het bos. Het is een mooie geurende klimplant met bloemen in diverse kleuren zoals geel, wit, roze, rood en paars. De meest voorkomende zijn de rozerode en geelwitte variant. De bessen van de kamperfoelie zijn giftig.

Vanwege de zoete geur is de kamperfoelie erg aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

De kamperfoelie is er in verschillende soorten. Groenblijvend of bladverliezend.

De meest voorkomende soorten zijn:

  • Lonicera heckrottii Goldflame: bladverliezende kamperfoelie, klimplant, goed winterhard
  • Lonicera fragrantissima: struik- of winterkamperfoelie, groeit als struik en bloeit van december tot april. Sterk geurend
  • Lonicera nitida: Chinese kamperfoelie, dicht vertakte struik, groeit tot 150 cm. De bloemen zijn klein en roomwit van kleur
  • Lonicera Japonica: Japanse kamperfoelie, zeer winterhard, groenblijvend. Groeit tot ca. 300 cm hoog. Houdt niet van volle zon. Bloeit van juni tot september
  • Lonicera henryi: groenblijvende kamperfoelie. Groeit tot ca. 3-4 meter hoog. Goed winterhard.
  • Lonicera periclymenum: wilde kamperfoelie, bladverliezend. Groeit het liefst in loofboosen en langs struikgewassen. Nieuwe knoppen lopen nog voor de winter uit. 

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee