Terug

Hibiscus correct vermeerderen – 3 stappen naar succes

Inhoudsopgave

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om een hibiscus te vermeerderen?
    • Als heester en groenblijvende struik kan de hibiscus in de lente en vroege zomer vermeerderd worden.
  2. Hoe wordt de hibiscus correct vermeerderd?
    • De vermeerdering via stekjes wordt voor de hibiscus aanbevolen omdat de scheutpunten uitstekende kopstekken zijn.
  3. Waarop moet bij de verzorging tijdens de vermeerdering gelet worden?
    • Het bewortelen van stekjes vereist een hoge luchtvochtigheid en temperaturen tussen de 20 en 22 graden Celsius.  
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip voor de vermeerdering bepalen

Groenblijvende struiken, waartoe ook de Chinese roos behoort, kunnen goed door stekjes vermeerderd worden. Na de sterkste groeifase in de late lente of de vroege zomer worden de kopstekken genomen. De scheuten moeten stevig genoeg zijn om wortels te krijgen en niet gaan rotten.

 

Stap 2: De juiste methode voor de vermeerdering kiezen

De belangrijkste groei van de hibiscus begint als de stand van de zon en de temperatuur stijgen. Dit is wanneer de scheuten het meest groeien. Deze scheutgroei is te herkennen aan de zachte punten, die heel gemakkelijk kunnen worden gebogen. Deze groeifase duurt tot het late voorjaar. Naarmate de groei vertraagt, wordt het weefsel steviger.

Om de vermeerdering voor te bereiden, wordt oftewel een schone pot of een mini kas met zaai- en stekgrond gevuld. Voor het stekken van de hibiscus scheuten wordt het goed natgemaakt. Met een gedesinfecteerde scherpe schaar of mes worden van de nog niet verhoute delen, kopstekken van de hibiscus, rond 3 tot 5 bladparen, afgesneden. De lengte van de stekjes hangt af waar het verhoute gedeelte begint. De onderste 2 bladparen worden vervolgens verwijderd en het stekje wordt ongeveer een centimeter onder de laatste bladoksel scheef afgeknipt. Met een houtje of met het blad van het mes wordt een gaatje in de stekgrond gestoken en het hibiscus stekje erin gezet. De grond wordt aan de zijkant aangeduwd. Het stekje wordt gegoten en een bedekking van bv. doorzichtig folie of een doorzichtige zak aangebracht. Hiervoor wordt een houtje in de aarde gestoken en de folie of zak met een elastiek om de pot vastgemaakt. Bij een mini kas is dit eenvoudig omdat een deksel daarbij hoort. In de pot en de mini kas ontstaat zo een luchtvochtig klimaat wat de beworteling van de hibiscus bevordert. Zowel de Chinese roos als ook de tuinhibiscus kunnen op deze manier vermeerderd worden. Van de tuinhibiscus neemt men de stekjes in de vroege zomer.

 

Stap 3: Standplaats en verzorging tijdens de vermeerdering

Voor de vermeerdering wordt een lichte, niet volledig zonnige plaats met temperaturen tussen de 20 en 22° Celsius aanbevolen. Tijdens de beworteling van de hibiscus worden de stekjes regelmatig met water besproeid. Dit verhoogt de luchtvochtigheid in de pot of kas. Belangrijk is het erop te letten dat het substraat vochtig maar niet te nat is. Als de grond te nat is kunnen de stekjes gaan rotten. Als een nieuwe groei bij de gestekte hibiscus zichtbaar is, wordt de bedekking eraf gehaald. Als er bladeren ontstaan, kunnen de jonge plantjes in potten worden geplant en verder gekweekt worden. 

 

Verdere Informatie

De Chinesische roos (Hibiscus rosa-sinensis), is een prachtige pot- en kamerplant. In de zomer geniet hij buiten van de frisse lucht en wordt hij met zijn donkergroene blad de blikvanger op het balkon en terras. Het koude jaargetijde brengt de groenblijvende tropische struik op een lichte standplaats in huis door. Met zijn grote unieke bloemen is hij prachtig om te zien. Van zijn schoonheid kan men bijna niet genoeg krijgen. Geen probleem voor vele tuinders, want de hibiscus kan vrij gemakkelijk via stekjes vermeerderd worden. En de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus), die als zomerbloeiende sierstruik vele tuinen opfleurt, kan net zo gemakkelijk vermeerderd worden

                              

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee