Terug

Hibiscus snoeien - deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoudsopgave

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om de hibiscus te snoeien?
    • In tegenstelling tot de Chinese roos, die als kamerplant het hele jaar door in vorm gesnoeid kan worden, worden de struiken in de tuin in het vroege voorjaar in vorm gebracht.  
  2. Is het snoeien afhankelijk van de standplaats?
    • Over het algemeen heeft de standplaats geen invloed op het snoeien, behalve als de plant te donker staat en de plant ongunstig groeit.
  3. Welke delen van de hibiscus worden gesnoeid?
    • De hibiscus soorten die geen mooie vorm meer hebben en storende takken worden gesnoeid.
  4. Verder Informatie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip om de hibiscus te snoeien bepalen

De Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis) die als kamerplant gehouden wordt, houdt van de warmte en kan in huis het hele jaar door gesnoeid worden. De hibiscus kan een langdurige scheutgroei ontwikkelen door gebrek aan licht op te donkere plaatsen. Na verloop van tijd ziet de plant er lang en vervormd uit in plaats van gelijkmatig en compact. Snoei hem zo nodig met een tuinschaar, zodat de scheut er gelijkmatig uitziet.

In de tuin wordt de zomergroene hibiscusstruik (Hibiscus syriacus) in het vroege voorjaar, voordat het blad uitloopt en het niet meer vriest, in vorm gesnoeid. Bij de vaste plant hibiscus, waartoe ook de imposante moerashibiscus (Hibiscus moscheutos) behoort, volgt het snoeien pas in de herfst na de bloei. Met de eerste vorst sterft het bovenste gedeelte van de spruit af en kan dan tot net boven de grond gesnoeid worden.

 

Stap 2: Is het snoeien afhankelijk van de standplaats?

Het snoeien is niet afhankelijk van de standplaats. Een ongunstige standplaats kan de reden zijn dat de takken niet mooi groen worden en de plant door bv. lichtgebrek abnormaal groeit (dit noemt men ook wel etioleren). Dit geldt vooral voor de Chinese roos, die als groenblijvende kamerplant te veel warmte en lichtgebrek zou kunnen hebben. De hibiscus groeit het beste op een lichte of zonnige standplaats, waardoor de planten zelden gesnoeid hoeven te worden.

 

Stap 3: Welke delen van de hibiscus worden gesnoeid?

Bij het snoeien wordt een verschil gemaakt tussen de groenblijvende en de bladverliezende soorten Groenblijvende hibiscus soorten, waartoe ook de Chinese roos behoort, worden naar behoefte gesnoeid. Te lange takken worden ingekort waardoor een mooie bossige compacte groei ontstaat. Dit geldt ongeveer ook zo voor de tuinhibiscus. Storende of scheefgroeiende takken worden, voordat de plant uitloopt, weggehaald. Een te dichte kroon moet vermeden worden omdat door lichtgebrek het binnenste van de plant kaal kan worden.  

Bij de grootbloemige vaste planten hibiscus wordt na het afsterven van de spruit, na de eerste vorst in de herfst, het bovenste gedeelte van de plant afgeknipt. De moerashibiscus (Hibiscus moscheutos) met zijn talrijke cultivars loopt dan in het volgende voorjaar weer uit de wortels uit. Eenjarige hibiscus soorten zoals bv. de hibiscus trionum hoeven niet gesnoeid te worden, want deze sterven na de zaadvorming af.

 

Verdere Informatie

Bij de meeste tuinders is de hibiscus bekend. Of het nu de Chinese roos in de kamer of de struiken en vaste planten in de tuin zijn, bekoorlijk en charmant zijn de grote en opvallende bloemen. Om de planten er op hun best uit te laten zien, worden zowel de heesters als ook de vaste planten regelmatig gesnoeid. Het snoeien van de verschillende soorten is deels ook verschillend. 

                              

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee