Terug

Hibiscus planten – 3 stappen naar succes

Inhoudsopgave

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om een hibiscus te planten?
    • Over het algemeen kan men opgepotte hibiscusplanten van de lente tot de herfst planten, waarbij het planten in de lente de voorkeur heeft.
  2. Welke standplaats is geschikt om de hibiscus te planten?
    • Een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats met een vochtige vruchtbare bodem is uitstekend geschikt voor de hibiscus.
  3. Welke plantafstand en welke plantdiepte is bij het planten nodig?
    • Een hibiscus kan tot wel 2 meter hoog worden en weelderige bossen vormen, die minstens één meter afstand tot de burenplanten moeten hebben.
  4. Verdere informatie

 

Stap 1: Welk tijdstip is geschikt om een hibiscus te planten?

De hibiscus zijn in de handel als opgepotte planten te vinden. Hierdoor zijn ze relatief onafhankelijk van de klassieke planttijden. Meestal wordt de prachtige moerashibiscus, zoals de hibiscus moscheutos ook wel genoemd wordt, pas in de herfst bloeiend aangeboden. Het planten is dan mogelijk, maar vereist in de eerste winter een bescherming tegen strenge vorst. De jonge aanplant reageert vaak gevoelig op vorst en bevriest bij ongunstige omstandigheden. Daarom wordt het planten in de lente aanbevolen, want zo heeft de hibiscus tijd te wennen aan zijn standplaats.

 

Stap 2: Welke standplaats is geschikt om de hibiscus te planten?

De naam moerashibiscus is al een duidelijk teken voor zijn standplaats – voldoende bodemvocht. De hibiscus houdt van een plaats in de zon, maar verdraagt ook plaatsen met minder zon. De bodem moet vruchtbaar, humeus, vers en vochtig zijn. Om een goede groei te waarborgen, heeft de plant voldoende voedingsstoffen nodig en mag nooit een tekort aan water hebben. Ongunstig zijn daarom lichte bodems, die tot uitdroging nijgen en nauwelijks voedingsstoffen op kunnen slaan. Deze bodems moeten verbeterd worden met humus en compost. Onder deze omstandigheden is het raadzaam de plant in een pot te houden. Zware bodems zijn van nature vochtiger. Als aan deze bodems nog zandige compost wordt toegevoegd, ontstaan ideale bodemverhoudingen voor de hibiscus. 

De Altheastruik groeit als struik en verdraagt elke normale bodem in de zon of halfschaduw. Bij de Chinese roos, die in veel woonkamers staat, wordt normaal gesproken gewone potgrond voor kamerplanten gebruikt.

 

Stap 3: Plantafstand en plantdiepte bepalen

De vraag naar de plantdiepte is heel eenvoudig met de pothoogte te beantwoorden. De ingebrachte wortelkluit ligt gelijk met het grondoppervlak.

Bij de plantafstand is, zoals zo vaak, de uiteindelijke groeihoogte een grof kenmerk. De helft van de groeihoogte kan als plantafstand worden genomen. Bij een ca. 2 meter hoge moerashibiscus is een afstand van ca. één meter tot de buren nodig. Slechts bij heg beplantingen, waarvoor meestal de hibiscus Syriacus oftewel tuinhibiscus wordt gebruikt, wordt een kleinere afstand gekozen om een mooie dichte heg te krijgen. Hier zijn 75 tot 100 cm voldoende.

 

Verdere informatie

De hibiscus, ook als heemst bekend, zijn gelliefde planten bij de tuinders. In de kamer is de Chinese roos een prachtige sierplant, die als kamerplant met zijn kleurrijke grote bloemen alle blikken naar zich toe trekt. In de tuin is de hibiscus Moscheutos oftewel moerashibiscus met al zijn soorten vaak te zien. Nog populairder is de hibiscus Syriacus oftewel tuinhibiscus. Met haar bijna 40 cm grote bloemen zijn ze de blikvangers in elke tuin. Het kweken van deze planten is niet erg moeilijk en zelfs voor beginners geen probleem.

                              

Trusted Shops Guarantee